Néhány anyag összegyűjtve, az első 4 tőlem, a többi másoktól:

Saját IRONMAN tanácsok, hátha valakinek jó lesz:

http://witch-ironman.blog.hu/2012/07/16/az_ironman_holtpontjai (2012)

http://witch-ironman.blog.hu/2011/07/15/tanacsok_zanzasitva (2011)

http://witch-ironman.blog.hu/2010/07/23/tippek_trukkok_az_ironman_teljesitesehez (2010)

A "legjobb motiváció" ha IRONMAN-re akarsz menni:

http://witch-ironman.blog.hu/2011/01/30/a_legjobb_motivacio (2011)

Kis Gyula IRONMAN tanácsai:

http://witch-ironman.blog.hu/2010/08/04/egy_tobbszoros_triatlon_bajnok_tippjei

Kuttor Csaba tanácsai:

http://blog.mozgasvilag.hu/kuttorcsaba/ironman-okossagok/

Major Joe IRONMAN tippjei:

http://www.majorjozsef.hu/index.php?modul=blog&kod=180&kezd=0

Kiegészítés mindezekhez (2012) - szintén szubjektív tanácsok:

És még annyit tennék mindezekhez hozzá, hogy bármilyen hamar akarod megcsinálni az IRONMAN-t az elhatározásod után van egy aranyszabály, ez pedig a következő (sajnos én sem tartottam be, saját magam kárán tanultam meg hogy fontos):

És ez a totális minimum...

- 2 teljes év intenzív (úgy értem komolyabban vett, rendszeres) futó / úszó / bringás múlt kell hozzá.

Magyarul a két év előtt kell alapozgatnod, megalapoznod a dolgokat. Fel kell szedni egy jó kondiit, formába kell jönnöd, (és mondjuk meg kell tanulnod úszni ha nem tudsz, stb.) ÉS mindezek után kell 2 TELJES év a felkészülésre.

Ez leginkább az inak, és ízületek miatt van így, mert ezek sokkal lassabban szoknak hozzá a terheléshez mint pl. az izomrendszered.

- Érdemes minél jobban beleintegrálni a két évet megelőző időszakba, és a két évbe a rendszeres mozgást (a dedikált edzéseiden kívül is) - pl. a munkahelyre (ami tegyük fel 25 km-re van) bringával jársz be. Az eléve napi 50 km. Stb.

Verseny előtt:

3 órával a verseny előtt be kel fejezni a kajálást. És ebből következik hogy kajálni kell. Verseny előtti napon 1-2 dl vörösbor meg tudja oldani hogy aludj. Megéri, mert amúgy lehet hogy agyalsz egész éjjel, ami IRONMAN előtti napon nem egészséges.

- Fontos: bringán, és futáson: minden egyes IRONMAN versenyen borzalmasan leégetett a napsugárzás

(A Decathlonban lehet kapni hihetetlenül könnyű, és vékony, elasztikus fehér hosszú ujjú pólót: mindenképpen kell ilyesmi, különben éjjel nagyon szenvedni fogsz a kimerüléstől ÉS a napszúrástól egyszerre)

Úszás:

Érdemes megtanulni gyorsban úszni (bár van aki mellben nyomja végig). Végszükség esetén Michael Phelps-nek  elég jó víz alatti videói vannak, abból is lehet tanulni. :) Ha bombabiztosra akarsz menni a 3,8 km-es úszótáv teljesítéséhez, akkor ajánlott a nagyatádi CETREND úszóversenyre való felkészülés (10 000 méter, 5 órás szintidő) ez NAGYON JÓ vízbiztonságot ad a versenyen, és nem kifáradva fogod elkezdeni a versenyt.

Lehet kapni olyan cseppet (Arena márkájú pl.) amivel ha lekezeled az úszószemüveged belülről nem párásodik. Érdemes saját füldugót venni úszáshoz: NEKEM ilyen van. Jó koncertre, alváshoz, ha melletted van egy buli, és úszni is tökéletes + motorra. (kis kitérő: ha motorozol, akkor PINLOCK-ot vegyél a bukódra, nulla pára... off)

Bringa:

- Bringán a legtöbben túl sokat isznak. Nem kell túlzásba vinni, inkább rendszeresen kell keveset inni, Viszont szerintem többet kellene enni (15-20 percenként) egy kis, negyed energiaszelet a minimum. A legtöbben túl sokat isznak, és túl keveset esznek bringán, főleg amikor még nincs tapasztalatuk benne. Bringa utolsó köre előtt érdemes (amatőrökről beszélünk) kicsit normálsian bekajálni - akár valami finom rizs, krumpli, ilyesmi is.

Bár ezt még nem bírtam ezidáig megvalósítani, mindig elfelejtettem ilyen típusú extra kaját vinni. (ez utóbbit oda is kell adni valaki segítőnek) Ilyenkor ami még bejött (ha megálltam mondjuk az 1. kiskör után, az a SPAR-os 100%-os narancslé, hűtve. Elég jó minőségű. Ez akkor kell ha már szinte totál kiütöm magam.)

A verseny teljes 5-5,5 órájánál (bringán) valószínűleg kezd fogyni majd az energiád, ha nem ettél eleget, ilyenkorra jön ki az eléhezés. Szóval egyél.

(Fehér hosszú ujjú vékony poló megvéd a leégéstől)

Nagyon fontosan a 100 km-nél hosszabb edzések bringán, mert ott van egy határ. E felett is rendszeresen dolgoznod kell, mert különben sok lesz a 180 versenyen.:)

Ja igen, az ISM Adamo nyereg bringán egy ÁLOM. Nekem egy fehér ISM Admo Road van. Nem nyomja el a tökeidet, és a vérkeringésed. (Lance Armstrong, Major Joe, és számtalan más triatlonos, bringás használja. Amatőrök is.) 98%-os mértékben engedi a vérkeringésedet ott is működni. Magyarországon is lehet kapni, de tudsz rendelni is, pl. amazon-ról, ilyesmi.

Bringa után nem bírsz majd járni, nemhogy futni normálisan, de ez normális :)

Ha elkezdesz futni, adaptálódni fogsz.

Futás:

Minél kisebb célok teljesítésére bontsd fel a távot, mert nincs rosszabb mint 35 fokban úgy futni, hogy már egy ideje futsz, kezded unni, és sikerül kiszámolnod, hogy ja, még van 3, vagy 3.5 óra hátra.

Erre nem is gondolj!!! 8D

Szóval érd el a kör felét, veregesd meg a vállad, érd el a kör másik felét, örülj neki, ilyesmi!

RAKJ BE legalább 2 db hosszú ujjú pólót is, és ESŐKÖPENYT! Add oda valakinek, és képes legyél rá felvenni ha kell. (ne felejtsd el kinek adtad, és hol van! 8D)

Ha jön a jégideg eső a futás felénél lehet hogy szét akar majd verni, (2011-ben ez történt). 

A banán kétélű fegyver, nagyon jó, de sok embernél vízhajtó is. Ha téged nem hajt meg akkor jó, ha igen, akkor nem annyira ajánlott mert 25x akarsz majd pisilni a bringán/futáson. Hozzáteszem, a triatlonban az az alap hogy tudj bringán pisilni ;)

"Szórakoztasd" magad a futáson, legyél vidám, mert brutális :)

Legyen valami "dugi-kajád" amit közben tudsz enni ha mondjuk megéhezel, nem csak gél, meg ilyenek. Csakúgy mint bringa vége felé. Szóval legyen lehetőséged enni is.

Fontos: "pedikűr". A lábujjakra figyelni. Vágd rövidre mindenhol, mert ha hosszú, lehet hogy ütődni fog a lépéseknél, bevérzik, és leesik :) Komoly...

- Verseny után:

- Nagyon bejött a meleg zuhany, vagy meleg kád víz (ha van). Evés, ivás, van hogy hajnalban is felkeltem kajálni (rizs, krumpli, ilyesmi). Legyen kajád a verseny utáni éjjelre / hajnalra / reggelre.

Reggel valószínűleg nem fogsz tudni lábra állni normálisan, és szabályosan lépkedni, csak botsáska módjára - de ez normális :)

- Nekem az jött be ha nem hagyom magam mélyen aludni mert akkor kicsit elborul az agyam működésileg , mert annyira ki van ütve (ez a legrosszabb ha napszórást is kaptál (fehér poló!).

Szóval azt csinálom hogy ugye meleg zuhany seggre ülve, evés, ivás, irány az ágy. Ajtó-ablak kinyit. Legyen oxigén, az nagyon kell. És van hogy a villanyt is felkapcsolom, úgy alszom, és valamennyire hallhatóan megy a TV is. Ne kérdezd  miért, de ez a kombináció működik. Ha nem alszom olyan mélyen sokkal kellemesebb, valószínűleg az extrém terhelés miatt.

Eredményhirdetés:

Éppen hogy annyira fel tudom magam hozni, hogy el tudjak botorkálni az eredményhirdetés helyszínére.
Viszont másfél nap alatt fogsz regenerálódni, ezért érdemes még ott aludni vasárnap is Nagyatádon!

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr424994594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.01.14. 11:00:26

Jó ez az összefoglaló, persze teljesen szubjektív, ezért is kicsit más itt-ott a véleményem. Pl szerintem nem kell 2 év sportmúlt, egy jó felkészüléssel fél-1 év is elég lehet. Persze ha tud úszni az ember.
Ja, és egy plusz: futásnál baseball sapka mindenképpen!

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.14. 15:44:35

@snatch_:

Az általad említett kb. fél-1 év szerintem annak elég (talán), akinek eleve van/adott valami sportmúltja, és kondija + tud úszni, és már bringázott relative nagyobb távokat előtte, és ami fontos, (talán a legfontosabb) többé-kevésbé rendszeresen fut.

Az utolsó azért fontos, mert minimum kb. két év kell ahhoz, hogy az inak, ízületek hozzászokjanak a terheléshez, megerősödjenek. Ha ez nem történik meg, akkor jön az achilles-in gyulladás, a térd külső részén futó, és a csípőhöz tartozó in gyulladása, stb.

Ha most csinálnám meg az elsőt, több felkészülést hagynék magamnak (mindezt a magam kárán tanulva, ugye. ;)

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.01.15. 10:18:12

Ami a futást illeti nem kizárt, hogy igaz amit írsz, de szerintem nem fontos, hogy bringázott-e hosszabb távokat előtte az illető. Azt hamar fel lehet hozni olyan szintre, hogy 6-6:30 alatt meglegyen a 180 km a versenyen.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.15. 10:43:17

@snatch_:

Értem mit mondasz, és igaz is - abban az esetben, ha valakinek már van egy adott szintű kondija.

Viszont sokszor összekeverik az IM-esek az átlagembert az átlag IM jelentkezővel. A kettő ég és föld.

Nem ugyanaz.

Mert ha a 6-6:30-as 180km-t nézzük 35 fokos hőségben, akkor igazad van, egy átlagos IM jelentkező képes ezt a szintet elérni relatíve gyorsan az edzéseiben.

Viszont egy átlagember nem hogy nem képes rá, de rosszabb esetben ki is fekszik tőle.

Nem kevés embert ismerek, akinek 35 fokos melegben 90-100 km már kimondottan elképzelhetetlen táv, még úszás nélkül is.

Az emberek döntő többsége nem képes gyorsúszásban fél óránál többet úszni megállás nélkül (és most finoman fogalmaztam), és akkor még nem beszéltünk a teljes úszótávról. Az általad említett 6-6:30-as bringaidőtől pedig kb. még 28 fényévnyire vagyunk gondolatban. :)

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.01.15. 15:00:18

Egy átlagember ezeknek a távoknak a felét külön-külön nem képes megcsinálni. De IM-en nem átlagember indul, aki indul az készül és a készülésnek reális célja lehet a 6-6:30-as bringaidő.
Én mindenképpen gondoltam alapkondira, amit futással össze lehet hozni és bringát arra építeni.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.15. 22:50:31

@snatch_:

Tökéletesen egyetértünk, igazad van.

+ Úgy vettem észre, van egy bizonyos ""economy"" versenyidő számonként, amit - relatíve - elég gyorsan el lehet érni edzéssel, ez pedig az 1:30-as úszás, a 6:30-as bringa, és a... na a futás optimumát még nem sikerült személyesen megismernem, az mindig elnyúlt. 8))

tamas_nyari 2013.01.18. 21:32:07

Nulla alap nélkül -ugy hogy úszni sem tudtam csak kutyába- 1 év alatt fel tudtam készülni az IM-re, majd 12:15 körül beértem. Le kellett fogyni az elején 8-9kg-ot, de az edzésekkel gyorsan lejött. Véleményem szerint akarat kérdése ez az időeredmény, és ebből kiindulva a 11-11:30 körüli idő is elérhető 2 év alatt.
A sportban nem vagyok csodagyerek, sőt mivel tényleg nem mozogtam korábban, ezért inkább átlag alatti erőnléttel rendelkeztem, de nem érzem azt hogy a 12 óra körüli eredményem után én adjak tanácsokat másnak.
Ebből kiindulva a Te blogod nem eléggé hiteles számomra, és inkább olyan érzésem van, hogy aki nem tudja az oktatja stilusa van az egésznek és ez így megy évek óta... valamikor változni fog ez?

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.19. 19:45:35

@tamas_nyari:

Azt írtad hogy "Nulla alap nélkül" kezdted. :)

Magyarul nem tudtál úszni.
Nem bringáztál előtte, vagy ha igen, akkor max heti 5 km-t.
És egyáltalán nem futottál előtte.
És nem is végzel fizikai munkát.

És egy év alatt innen fel tudtál készülni IM-re.

Jól értettük?

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.19. 20:05:27

@tamas_nyari:

Ja igen a másik témád. :) Ilyen alapon ahogy te próbálsz meg gondolkodni, gyakorlatilag senkinek nincs "joga" tanácsod adni, mert ugye "nem elég hiteles". ROTLF.

Na elárulom, hogy ezért nem volt kb egy db. amatőr triatlon blog sem amikor elkezdtem kb elsőként, mert ugye ez a típusú "legyünk csendben" magatartás a tökéletes táptalaja annak, hogy még véletlenül se cseréljünk információt, hanem mindenki zárkózzon be be a kis világába.

Ezzel ellentétben most már azért elég sok amatőr triatlon blog van.

Ha a "mikor fog ez változni" kérdésed arra utal hogy mikor fogom rátenni az életem a triatlonra, és fogok vele sokkal többet foglalkozni, akkor arra igen gyorsan választ tudok adni: "soha az életben." :)

Viszont ami ennek a blognak az elsődleges célja, hogy amatőr szinten segítsen azoknak, akik csont hülyék a triatlonhoz, de pl. ironman-ezni akarnak, és a mellett hogy néha megy pár téma a blogon, oldalt ott vannak az alapvető linkek pár dologhoz, ami segíthet.

Annyiban elég hitelesnek érzem ezt az egészet, a véleményeddel szöges ellentétben, hogy ugye 3x sikerült teljesen végigmennem Nagyatádon, és ezért a blogon vagy olyan profiktól származó tanácsok vannak (pl. Gyula, Joe, stb.) amelyek nekem is bejöttek, vagy szimplán az én megfigyeléseim összegyűjtve, hogy mi az, ami nekem működik, és mi az ami nem. Ezt próbálom megosztani, és kb ennyi is a történet.

tamas_nyari 2013.01.25. 19:14:40

@WITCH: Jol értetted. (Tesiből is csak azért kaptam mindig 3-ast, mert hülyén nézett volna ki a tanár szerint, hogy a többi jegyem 4-5, csak ez 2-es, a 3-as már "kicsit" jobban mutatott :).)

tamas_nyari 2013.01.25. 19:20:58

@WITCH: A tanács adás és az ész osztás között van különbség, csak Te ezt nem érzed szerintem.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.25. 19:40:11

@tamas_nyari:

Lehet hogy túl szkeptikus vagyok, de nem tudom elhinni hogy 12 hónap alatt készültél fel, és előtte semmilyen formában nem futottál, és bringáztál.

Ha viszont mégis ez történt, az szerintem bőven nem egészséges. Ha visszanézed a Kropkó videót (mostanában posztolták ki valami miatt az ironman.hu-n) abban ő is egyértelműen min. 2 évet írt. Az inak, ízületek nem bemondásra adaptálódnak sajnos.

Ettől függetlenül én még sokkal hülyébb voltam, mert akkoriban január elején kezdtem el komolyabban felkészülni a nyári versenyre :), szóval bő fél év alatt. Hülyeség volt.Kivéve a bringázást, amit már előző évben is csináltam.
süti beállítások módosítása