A legjobb motiváció

2011.01.30. 23:45

Elgondolkoztam azon, hogy vajon melyik a legjobb motivációs módszer az IRONMAN-re egy totál kezdőnek.

[ Nyilvánvalóan azoknak az embereknek akik az életben nem nagyon szeretik megugrani az alap léceket, a másik jellemző tulajdonságuk, hogy az extrémebb kihívások pedig még csak meg sem fogalmazódnak bennük. Nem nekik szól ez a bejegyzés. Nekik mindig van kifogás: miért nem tanulnak meg úszni, miért nem lenne idejük bringázni, miért képtelenek futni > Nos egyértelműen nem nekik szól ez a poszt. ]

Ez a bejegyzés főleg azoknak készült, akik valahonnan már hallottak az IRONMAN-ekről, és szeretnének azzá válni. Mert nagyon mélyen ott van benned. Lehet hogy két éve hallottál róla, lehet hogy négy, lehet hogy már tíz éve szeretnéd megcsinálni, de van olyan aki már 25. Ez mindegy.

Ugyanis a lényeg:  

Minden az első lépésen múlik.

Gondolkozz el rajta, mire vagy képes, mit tudsz vállalni, és mit szeretnél. Senki nem születik IRONMAN-nek.

Ha tényleg megvan, biztos vagy benne.. és azt érzed hogy ott van benned az ironman valahol nagyon mélyen...

Lehet hogy még 2 hosszt (100 métert) sem vagy képes leúszni gyorsban megállás nélkül, nem még hogy 3800-at. (76 hossz a versenymedencében) Lehet hogy a legnagyobb táv amit futva megtettél 12 perc volt, még a középiskolai Cooper teszten, és már majdnem elájultál. Lehet hogy nincs versenybringád. Sőt, lehet hogy bringán is kikészülsz 40 km után, és 180 km-t versenytempóban el sem tudsz képzelni közvetlenül egy maratoni futás előtt.

Mindez nem baj.

Az egyetlen ami számít, hogy amikor teljesen egyedül otthon a tükörbe nézel, ki tudod-e mondani azt, és vállalod ami ezzel jár:

(Nem mások, hanem önmagad előtt)

"Igen, IRONMAN leszek."

Mert innentől kezdve megszűnnek a kifogások, és véget érnek a korlátok. Nem vagy adósa senkinek, csak saját magadnak. Lehet hogy évekig fog tartani mire összerakod, és csinálsz egy házi készítésű IRONMAN-t.

Ha nem lesz előtted akadály, azért örülsz majd. Ha lesz, akkor azért. 

Egy azonban biztos: menni fog.

-------cut-------------cut---------------cut------------

Nos, hogy a bejegyzés címéhez is kapcsolódjak egy kicsit, ha már ennyire elkapott a gépszíj...szerintem az egyik legjobb motiváció a verseny végignyomására (és nem utolsó sorban a rengeteg Ironman-hez kapcsolódó edzés végigtolására + arra hogy felkészüljetek agyban is) az, ha minél előbb:

1./ Benevezel.

Ha pont abban az évben esedékes a verseny, akkor lehetőleg az év elején: télen.

2./ Elhatározod hogy - BÁRMI IS TÖRTÉNIK - ott leszel a bányatónál a versenyen, mégpedig a vízben. (az elfogadható, extrém okok kivételével) 

3./ Odacsődíted a teljes családot, barátokat.

Ez szerintem magában is óriási motiváció ahhoz, hogy végigcsináld a versenyt, és főleg az edzéseket! Ki szeretne sírva kifeküdni a bringatáv felénél a versenyen az árokba, megállapítva hogy mégse olyan faszagyerek :)  Láttam már ilyet. Kropkó Péter szavaival élve: "Az Ironman a legjobb önismereti teszt." 

Tehát vegyük át újra:

3.8 km úszás > 180 bringa > 42 km futás.

Mostanában az emberek hajlamosan szinte mindent félvállról venni. És persze néhányan a többszörös IRONMAN-ek között is vannak olyanok akik - ha nem is természetes dologként tekintenek a távra, de... - valahogy nem biztos hogy a megfelelően beszélnek az IM-ről. (mert pl. fél év után már elfelejtették mekkora közdelem az, amikor mondjuk a futás 34. kilométerénél tartanak, 8P vagy amikor kicsit szédülve, vizesen elkezdik a 180 km bringát az egy-másfél óra úszóverseny után.) 

Az IRONMAN kemény.

Ezt sokan vagy nem tudják (civilek), vagy - mint már említettem - az IM-ek a következő télre már kicsit elfelejtik. Ettől függetlenül nem gyerekjáték.

Ha könnyű lenne, nem csinálnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr882626582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2011.01.31. 09:19:34

Jó kis motivációs beszéd!
Sok tekintetben magamra ismertem, és egyet is értek. Az utolsó három pontot pl. már megcsináltam! :)

myke6969 · http://ironmyke.blog.hu/ 2011.01.31. 13:17:55

Tényleg rendben van, ez így megy!

monerd2 2011.02.16. 03:19:26

én tudok úszni, futni, a bringát megvettem de még ki kell agyalnom pár jó bringás kört (1-et már tudok) ahol nincsen autó. :)

monerd2 2011.02.17. 04:45:01

@Tepó: bp. 2. ker., van jó tipped? :)

monerd2 2011.02.17. 23:07:34

@Tepó: várom a javaslatokat! :) előre is köszi ;) írhatsz emailt is, ugyanaz, mint a usernevem, + freemail
süti beállítások módosítása