Mivel abban az óriási szerencsében lehet részem hogy Gyula vezeti a klubot ahol triatlonozok (hozzáteszem a népes Polythlon igen keményen szokta elhozni a versenyekről a különböző jobbnál-jobb helyezéseket, a gepárdokról és a vezetőjükről (Szabó Gábor - 2:27-es maraton) már nem is beszélve) így hát első kézből tudom megosztani veletek az Ironman-re írt tanácsait, ami most nem csak az amatőröknek szól, de kb mindenkinek a top-ig bezárólag. A Polythlonba itt tudtok egyébként jelentkezni.

(Gyula kétszeres középtávos magyar bajnokként, és 2. helyezett (Ironman 8:43-on belül) hosszútávosként valamit sejt a dologról)

Nos íme, változatlan formában a 8 Ironman pont (a la Gyula)...

8 dolog amit amit ne kövess el az ironman előtt 1 héten belül!

 

1. Túledzés. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az utolsó hetekben pánikszerűen elkezdenek edzeni. Nincs semmi értelme! Az utolsó 14 napban már csak elrontani lehet a dolgokat a túl sok edzéssel. Amit eddig edzetettek téltől, tavaszon át, júliusban abból kell gazdálkodni. Ilyenkor a kikapcsolódás, könnyű átmozgató edzéseké a főszerep. Senki ne próbáljon meg csúcsheteket edzeni.

Logikusan az utolsó 10 nap edzése:

Szerda 4. laza bringa/erősítés
Csütörtök: átmozgató futás/nyújtás
Péntek: lehet kicsit keménykedni bringán, de maximum 60 kilit menjetek.
Szombat: iramfutás maximum 1 órában!
Vasárnap: pihenés
Hétfő: pihenés, laza úszás
Kedd: átmozgató futás vagy bringa
Szerda: pihenés, nyújtás, kikapcsolódás
Csütörtök: laza futás
Péntek: 20km bringa/2km úszás a pályán (ez arra is jó, hogy belőjétek az utolsó beállításokat...)
Szombat: D-Day (Viktor után szabadon :)

2. Szétesés. Ez nemcsak fizikai értelembe véve történhet meg, hanem mentálisan is. Nagyon sok ironmanre készülő atlétának az utolsó 2 hét a legkritikusabb, és ez a belső feszültség csak növekszik a versenyhez közeledve. Ez sokszor a teljes zavarodottság, fokozott stressz tüneteit vonhatja maga után. Ismertem olyan triatlonost, aki októbertől csak a következő évi nagyatádi ironmanre készült, és az utolsó 2 hétben adta fel, és végül nem indult. Az javaslom, hogy próbáljatok meg kikapcsolódni. Menjetek el moziba, csináljatok valami egészen mást mint eddig. Ja és nem kell félni, szerintem mindenki jól fel van készülve, és sikeresen végig fog menni.

3. Fizikai szétesés. Itt a másik. Ez a mentális szétesés következménye. Ha az agy nincs ott a test is szétesik. Javaslom, hogy minden nap csináljatok valamit. Ne punjadjatok be, mert ott van vége a mindennek. Tervezzétek meg az utolsó napokban, mit fogtok csinálni. Menjen minden flottul. 

4. Elkajálás. Na ez egy sarkalatos kérdés. Mit ehetek, mit nem... Én azt tudom mondani, hogy ne változtassatok az eddig megszokott étkezési terven. Nincs értelme új dolgokat kipróbálni, ha eddig nem tettétek meg.  Sokan kérdezték tőlem a szénhidrátfeltöltést. Ezt csak annak javaslom, aki próbálkozott már ilyennel. Az edzéstervbe visszaillesztve ezt úgy lehet csinálni, hogy a szombati iramfutás utántól hétfő estig próbáljátok meg lecsökkenteni a szénhidrát bevitelt. Fehérjék: tojás, túró, csirkehús, bab, kefir, sovány sajtok... Ez nem könnyű, nagyon megviseli az embert, úgyhogy csak azok csinálják, akik már próbálkoztak ilyennel, és tudják milyen, és hogyan reagálnak rá. Még egy dolog. Javaslom a verseny előtti 2 hétben az édességek, rágcsák, mekis kaják mellőzését. Ezenkívül szedjetek provitaminokat, és bélflóra tisztító készítményeket, teákat. Ezek a kiegészítők megtisztítják a bélrendszert, és így sokkal hatékonyabban fog felszívódni a gél, szelet amit elfogyasztotok a verseny alatt.  + még egy dolog. Ne zabáljatok! Csak mértékkel mindent! :)

5. Bicikli. A szereléseket, gumi-, lánc-, bowden...cseréket próbáljátok meg még a pénteki bringa előttig elvégezni. Óriási hiba, ha valaki a verseny előtt közvetlenül szereli a biciklit. Mindenki vigye el a héten a bringáját szervizbe (aki még nem tette), még ha jól is működik minden! Pl.: egy kopott, megnyúlt lánc + 5-10% időveszteség. Egy kopott gumi 10x nagyobb eséllyel deffektel be. Ezeket még a héten legkésőbb végezzétek el. Sorolom: lánc ellenőrzés, racsni ellenőrzés, bowdenek tisztítása, olajozása, esetleg cseréje. Csapágyak ellenőrzése, az összes csavar átvizsgálása, meghúzása, a kerékpár letakarítása (sok hibát ilyenkor lehet észrevenni). Szóval makulátlan állapotban érkezzen le a bicó Gyékényesre. Ezzel a verseny előtti éjszakai szerelés stresszétől foszthatjátok meg magatokat.

6. Szétszortság. Az előbb már említettem a megtervezést. Készítsetek egy listát az utolsó 10 napban elvégezendő teendőkről. Ilyenkor már úgysincs kemény edzés, ráértek jönni-menni. Ne essetek abba a hibába, hogy a leutazás előtti napon jut eszetekbe, hogy lyukas a gumi, nem vettem vazelint a neoprénhez, vagy elfelejtettem kulacsot tisztítani...:) Menetrendlistát készítsetek napra, és napszakokra lebontva. Gondoljátok végig az elvégezendő feladatokat.

7. Verseny előtti pánik. Sok embernek nem jó, ha már napokkal az ironman előtt a helyszínen van. Folyton azokkal a dolgokkal találkozik, amik a versenyen is körülötte lesznek. És ezzel teljesen feleslegesen stresszeli magát. Persze a másik véglet sem jó, ha valaki péntek este esik be a nevezési irodába. A legfontosabb egy ironman előtt a lelki, mentális nyugalom és béke. Lehet nevettek ezen, de én nem bolondságból mondtam tavaly Mózes azon kérdésére, hogy "mi a célom holnap" hogy a "teljesítés". Én így veszem le a vállamról a nyomást. Most is a teljesítés a célom! Az ironman semmilyen más triatlon távhoz nem hasonlítható küzdelem, megpróbáltatás, szenvedés, és eufória. Aki nem tud megnyugodni az előző napokban, és elfogadni azt, hogy innentől semmi értelme magamat marcangolni a kihagyott edzésekért, az biztos befejel!!! A legfontosabb, hogy békét kössetek magatokkal, és mosolyogva, felszabadultan álljatok a rajtvonalhoz azon a bizonyos szombat reggeli napon!

8. Verseny közben. Azt tudom csak mondani, annak aki még nem csinált ironmant, hogy az egész verseny egy hosszú leépülés :) Persze nem akarok senkit megijeszteni ezzel, de erről van szó. Rengeteg holtpontotok lesz, amin egyre nehezebb lesz átlendülni. A végén tulajdonképpen ebbe fárad el a legjobban az ember, hogy átüti azt a 20-30 holtpontot. Erre készüljetek fel mentálisan. Igen, megint a mentális rész. Relaxáljatok sokat, és közben gondoljátok végig a versenyt. Mindig pozitívan éljétek át lelki szemeitek előtt az egészet. Nagyon sokat segít a holtpontok feldolgozásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr632197900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oregbaka 2011.04.12. 19:53:59

Magam részéről köszönet ezért! Nagyon hasznos tanácsok!
süti beállítások módosítása