Egy évet kihagytam a VASEMBER próbából, (bocsika ;) amiről tudjuk Kropkó Péter óta hogy "a legjobb önismereti teszt" :)

No, de ez most bepótolásra vár. Ez a kb. egy-másfél év kihagyás határozottan érezhető rajtam, úgy hogy mára elég sok ok gyűlt össze hogy odabasszunk szépen újra a kihívás pofájába, hogy szépen fejezzem ki magam. :)

Ha kicsit summáznom kellene az eddigi 3 próbálkozásomat, akkor első körben azzal kezdeném, hogy ugye mindhárom sikeres volt, megcsináltam, és ez elég fontos momentum, mert lehet azért látni - ha versenyeztél valaha a vasember távon - a fűben békésen legelészgető versenyzőket a 35 fokban, belenyugodva a helyzetbe, szépen dehidratálva a bringapályán, vagy éppen sugárban hányni 8D. (A részleteket később..)

De igazából bármi előfordulhat, és egy valami biztos: az IRONMAN nem kispálya, nem az a típusú kihívás, amit az előző hétvégén határozol el. Mellesleg ez fizikailag sem lehetséges, mert ugye a nevezés jó előre lezárul.

Az IRONMAN, vagy - más néven a VASEMBER, vagy "faszagyerek teszt ;)  - az a kihívás, ami - még akkor is ha már teljesítetted előtte - valóban előzetes, alapos tervezést igényel.

Már az év elején úgy kell teljesítened, edzened, gondolkoznod, felkészülnöd, hogy rád vár egy IRONMAN, mivel ez teljesen már még egy akár 70.3-as (féltávos) versenyhez képest is. (ja, ez azokra érvényes akik már csináltak ilyet, akik nem azoknak 2 év munka, ha van egy "átlagkondijuk" kiindulópontként)

Ugye a féltáv az az, ami még úgy épp ésszel belefér:

1,9 km úszás
90 km bringa
22 km félmaratoni futás

Ok, persze ez se olyan feladat ami ellenében szívesen elindítanád a legkedvesebb szomszédodat, akinek adoott esetben élet-halál harc a 7-es busz elérése is 80 méterről egy percen belül, és a lehetetlennel vetekszik egy tíz emeletes épületbe való feljutás gyalog. :)

Ez még úgy kibírható, ha van triatlonos múltad, és/vagy normálisan tudsz úszni, bringázni, és szoktál futni.

Az IRONMAN viszont "picit" más.

Azt szoktam mondani, hogy a sprint, az olimpiai távú triatlon az OK. (Hozzáteszem, imádom az olimpiai távot ha szép helyen van. Miért nincs ebből több? A sprint távnak szinte nincs értelme, mert nem sok olyan ember van aki képes leutazni a világ végére egy ilyen kis időre, amíg egy sprint tart. Szóval imádom az olimpiai távot, ennyi. A 2010-es VB-n is egy élmény volt hogy versenyezhettem)

Ugye van a félmaraton, az kellemes 22 kili (ráadásul úszás és bringa nélkül) pont jó szabadidős dolgokra.

Van a féltáv, az is ok, de ott már okosabban kell egy picit menni, ehhez már egyértelműen jó ha van triatlonoos múltad.

Aztán van a maraton.

Ha jól tudsz úszni, s bringázni, viszont átlagosan futsz, akkor egy maratoni futás szerintem többet kivesz belőled mint egy átlag féltáv. (Persze nem az orfűi, amit amúgy imádok! :) Erre már rendesen készülni kell, a maraton 30-on felüli része tud azért kellemetlen lenni. A befutás viszont kellemes.

Aztán ott van az IRONMAN.

water.jpg

Eleve benne van egy teljes maraton, ami már magában nem mindenkinek gyerekjáték. Szóval ezzel felvezettem a probléma leírásának jó részét. De nyilván ez még "semmi", mert előtte van 3,8 km úszás, és 180 km bringa. Mondjuk úgy előtte jól széthajtod magad. Más dimenzióban lehet így elkezdeni egy maratont, mint kipihenten.

Úszás és bringa. És csak ezután jön a 42 km-es maraton....

(Aztán ott a Tour De Pelso mint egy kis unikum a bringaversenyek között a maga Balatonkerülésével (több mint 200 km), ez megfelel egy maratoni futásnak kb. erőkivételben, csak persze ez bringa. Erre is egész évben készülni kell. De persze baromi jó.) 

Na, ezért mondom azt, hogy:

1. Több olimpiai távú verseny kellene a sprintek helyett. (A legtöbb esetben nem éri lemenni sprintre vidékre)
2. Ha maratonra, vagy IRONMAN-re akarsz menni, akkor már az év elején úgy kell nyomulnod, nem veheted félvállról. 

Most úgy tervezem, hogy csinálok egy csavart a teljesítésben, és - hogy ne idegesítsem a családot sem -  jövőre egyedül próbálom megcsinálni az IRONMAN-t. Úgy értem segítség nélkül. Ehhez koomolyabb logisztikai felkészülés kell, de azt szeretném hinni hogy meg tudom majd oldani. Okosan. A következő részben erről írok.

Remélem be tudom húzni majd a 4. X-et.

A triatlon imádni való, szinte semmi mással nem pótolható valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr134965047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2012.12.17. 15:34:05

Szerintem van értelme a sprint távnak is és tegyük hozzá az is közel másfél órás elfoglaltság azért :). Meg ott lehet hajtani, nem kell a frissítéssel bajlódni, le lehet nyomni izomból :).

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2012.12.20. 12:30:02

@snatch_:

Persze, de mondjuk ha másfél óra, akkor azért meggondolandó hogy leutazol-e mondjuk 150 km-re, és mondjuk ott alszol-e előző este, és így elmegy vele az időd péntek délutántól szombat estéig. Mondjuk másfél óráért. :)

Az olimpiai távon 2,5-3 óráért (szerintem) már sokkal több értelme van lemenni akár vidékre is, mert ugye 2 x annyi a versenyidő. Nem mindegy hogy ha 2-2 órát utazol valahová, és 1-1 órát pakolsz előtte utána, és már előző nap lemész, akkor 1,5 vagy 3 óráig tart a "menet".

A másik meg az, hogy nem szeretem a túl korai kezdést. Triatlon versenyt (olimpiait is) bőven elég de. 10 órától indítani, még egy féltávot elég 9.00-ra venni. Korai kezdésnek max Ironman-en van értelme, mert az a legtöbb embernek egész napos móka.

LaFabrik 2017.08.27. 20:24:13

Értékelendő az igyekezeted a témával kapcsolatban, de azért óriási különbség az "épp, hogy beérsz szintidő alatt" (ahogy Te is) vagy tényleg teljesítesz is egy átlagos szintet legalább. Én nem biztos, hogy ilyen tudással hirdetném az igét, mert nem hangzik hitelesnek. Óriási dolog persze, ha valaki teljesíti a távot bármilyen szinten is... de ha épp csak beérsz, lehet, hogy az írásra fordított energiádból szoríthatnál az edzéseidre is.. ;)
süti beállítások módosítása