Tömegsport

2010.05.19. 17:27

*csak belehánytam a mostani bejegyzést, gondolom van benne kb 48 hiba, de nézzétek el, dög fáradt vagyok - mot alszom.. ha lesz időm kijabvítom

Nos, kicsit elgondolkoztam azon hogy a többségi társadalom szempontjánból miért is lehet hasznos a triatlon.

Mert ugye valljuk be hogy szép ugyan a szubkultúra, de alapvetően akkor helyes valami, ha annak a valaminek pozitív hozadéka van a társadalom számára. És nincs túl sok negatív hatása.

 

Úgy vettem észre hogy mint minden, ez is radikaliztálódik:

  • Vannak a kanapéban ücsögrő tv közben mekis kaját tömő emberkék (most minden, lehet kanapé helyett ágy, meki helyett rántotcsirke 80 kakaóscsigával is) 90% felett
  • Más részről pedig a radikalizálódott esőben/fagyban is futó emberek 1% alatt. Na jó, lehet hogy 0,3% alatt van az... reálisabb.

No, ez így a társadalmi szükségszerűségek szempontjából rápislantva a dolgokra, nem igazán jó. 'notgood', de nagyon.

Szeretném ha kialakulna egy egészséges középréteg, mondjuk a 18-60 éves korosztáyból olyan 5-10% százalék, aki konkétan nem a 'tv-zaba-kocsi' káromszögben legelészik, de azért nem is a szétcsapatós futásfanatista szobrát próbálja magából megfaragni.

Ez nagyon előnyös lenne.

Triatlonból ahogy nekem kívülállók mesélik elvetemült arcal a rövid távú triatlonokon 'kügggyed neki' stílusban, egy versenyen kb 8x begörcsölt emberek, steady state szinten bőven túlhúzott laktátküszöb megugró fiatalok hadát látva, azt kell mondjam nem ez az egészségmegőrzés.

És mivel tudjuk, hogy a hosszú távú mozgások jóval (szinte nagyságrendileg) több pozitív hatást adnak az egészségmegőrzés nemes célkitűzéséhez...

Nem tartom túlzásnak egy 'ironman - tour' generáció elindulását.

Akinek mondjuk csak 8 órája van az edzésre hetente, de azt okosan, hosszú távra tervezve próbálja megvalósítni, úgy hogy a cél a 100 éves egészséges életkor legyen.

Egy 60 %-os terheléssel nyomott ironman nagyon is jó lehet erre a célra.

Szóval én annak örülnék a legjobban ha rengeteg, rengeteg csak teljesítésre, vagy mondjuk egy kis javításra, de nem radikális szétcsapatásokra hivatott generáció nőne ki a földből, vagy ha már itt van akkor beleszeretne ebbe.

Ugyanis:

Az IM-nek elég komoly egészségmegőrző hatása van
És a nagyatádi verseny sokakat motiválhat arra, mivel azért ott a nagybetűs 'Alkalom', hogy egész évben fenntartsa a motivációt a mérsékelt de nem szájbavágott intenzitású edzésekhez.

+Nincs rajta semmiu stressz az időeredménye miatt, mert akár 16 óra alatt is mehet, akár 4. alkalommal is.


Nos, a kis mesém eddig tartott...

Szóval szerintem erről szól(hat) a triatlon hosszútávú tömegsport része, de szerintem ezt még kb 200 oldalon érdemes lenne kidogozni valakinek, aki nem én leszek :)

Na minden jót.

 

Mett ugye a cél sok embernél a boldog és hosszú élet. Már úgy értem hogy a többségi társadalomban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr782015913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

myke6969 · http://ironmyke.blog.hu/ 2010.05.20. 15:49:47

A 16 órás IM az

2 óra úszás (31perces 1000-ek, a 81 éves nagymamám sebessége)
7 óra bringa (25kmh-s átlag, gyakorlatilag bárki képes rá, aki néhanapján teker)
és 7 óra Maraton (ami 6kmh-s átlag ergo : végiggyaloglás)

És az utolsó helyezések egyike..

Csodálnám , ha ez valakit 4x motiválni tudna... akkor egyszerűbb és egészség-megőrzőbb hosszú kirándulásokra menni a barátokkal.

Persze nagyon nagy dolog a teljesítés, másról sem ábrándoztam tavaly, de még nagyobb rendesen felkészülve résztvenni (és nem ott lenni) a versenyen.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.05.20. 16:34:26

@myke6969:

Nem értünk egyet, szerintem el vagy szállva a normális értékitélettől.

Próbálom lassabban mondani hátha megérted :)

Most max 1500-2000 ember lehet (kb- nem tudok pontos adatokat) aki IRONMAN magyarországon - a 10 millióból.

Kombinát pl. azt hiszem az első Gyulán.
Szóval jó eséllyel a nagymamád igen rövid úton belehalna, nem csak egy 16 órásba, de egy 18 felesbe is. ;) (ne próbáld ki!)

Nos, ezt a minimális ironman számot kellene legalább 20 000 db-ra felvinni.

Remélem most már fogtad 8D

Nem nevezném tömegsportak azt, amit kevesebb mint 1 ember tud vagy/(és!) akar megcsinálni 6000-ből.

;)

Amúgy pl engem még szimplán a teljesítés is motiválna évente, mert akkor legalább tudom hogy nem vagyok az adott évben sem 130 kiló, és az uszodában se 100 méterenként állok le pihenni, hanem 3-4 kilométerenként, meg nincs az hogy 'ha felül vagyok fulladok, oldalról meg nem látom a tv-t.', stb ;)

Ettől függetlenül javítani fogok idén...
Muszáj.. érted... ilyen ez a szubkultúra... beszippant aztán kész! 8D

De mondjuk én magam alá szeretnék még kb. 20-30 000 ironmant (ha elvonatkoztatunk a realitástól), akit bőven elég ha "csak" :) a teljesítés motivál.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.05.20. 16:42:22

@myke6969:

Amúgy 25 km-es bolyozás nélküli átlagot nem tud mindenki. Egyszer próbáld ki egy haveroddal aki nem sportol(ha van ilyen kanapéharcos a környezetetben - bár ezt nem hiszem :) nyomjál a kezébe egy stoppert, fújd fel a bringáját 2 óra úszás után, 2 zsömlével indítsd útnak: nem fog megtenni 180 kilit 25-ös átlaggal: garantálom. :))

Ja és a 7 órába nem fér bele bele a gyaloglós maraton, mivel 4,5 km/h az már a tempós gyaloglás felső része.

Na mindegy:

Jelentkezzen még 20 000 ironman jelölt, mer' akarunk csinálni egy tömegsport bázist!! ;)))))

Ja, és mindenki hozzon _még_ egy embert!
+:')

laciii79 2010.05.21. 09:02:51

@WITCH: Nem azért mondom, mert én "csak" futok (meg hobbiból időnként tekerek 40-50 km-t, meg úszok egyet, másfelet), szóval, hogy nálam a futás az első, legalábbis egyelőre; és nem is azért, mert valahol félmaraton és maraton közt vagyok, de szerintem az is bőven oké lenne, ha egy olyan generáció nőne fel, aki gond nélkül tud 60 percet futni egyfolytában, és mondjuk évente becsúszik neki egy félmaraton is. Szóval bőven jó lenne, ha a fent említett korosztály 10%-a legalább ezt a szintet elérné.

laciii79 2010.05.21. 09:03:35

Azt hittem elszállt a kommentem... :-)

myke6969 · http://ironmyke.blog.hu/ 2010.05.21. 10:43:39

@laciii79: Igen, tömegsport szempontjából bőven elég lenne, ha a lakosság nagyobb része heti 3-6 órát mozogna. Bármit. Foci, tenisz, kosár, pingpong stb. Az IM-hez, de még egy maratonhoz is fanatikusnak kell lenni, és a többség nem az, de ez nem is baj.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.05.21. 11:03:17

@myke6969:

Na, kezdünk együtt gondolkozni. :)

Az IM azért jó mert van egy 'Alkalom' évente ahol ott 'kell' lenned.

És ez motiváció.

A pingpong azért nem ugyanez, mert nem hajt annyira, hogy a minimum heti 8 órád meglegyen, meg persze kevés a 'steady state' szintben, vagy alatta pingpongozó AP szempontjából ;)

Szóval tényleg szeretnék még (gondolkodunk raálisan) 1500 _új_ embert a következő 3 évben, aki IM lesz. És tartja a kondiját utána is.

Az hogy melette a lakosság mondjuk 3% rendszeresen mozogna még, valamit heti 3-6 órában( az 30 000 ember..) nos az külön öröm lenne.. de hát ez egy triatlon blog.

És tegyük hozzá, hogy orvosi kutatások szerint a _hosszú távú_ edzések sokkal-sokkal-sokkal jobb hatásfokúak egészségmegőrzési célból mint a közepesek (a rövid távúaknak - pl sprintfutás - szinte nincs is ilyen haszna egy adott életkor felett)

Láttam egy összefoglalót erről, majd megkeresem.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.05.21. 11:12:14

@laciii79:

Ilyen futáskondi mellett két úszóbérlet optimális kihasználásával eljutsz a 4-5 kilis folyamatos úszás szintjére.

Én a helyedben idén ráfeküdnék a hosszabb bringára hétvégenként (folyamatosan emelve a távot, előtte 3 órával jól bekajálva) Közben enni -inni.

Idén teljesen jó lesz a monty edzésre, januárban dög olcsón lehet verseny bringát kapni (jó méretet vegyél!)ami neked már tökéletes.

Azzal jövőre el tudsz kezdeni bringázni hétvégenként hosszúakat. Egy könyöklő kell rá, ülés előretolva.

Ha már jól megy lehet gyakorolni a váltásokat:

Uszoda után bringázol egy órát...
Hosszú bringa után felet futsz, először... stb.

Jövőre lehetsz IM.

Örülnék neki.

laciii79 2010.05.21. 15:36:11

@WITCH: Bevallom, téged, titeket olvasva egyre jobban foglalkoztat az IM gondolata engem is. :-) Ahogy Vasapu is felfejlődött...., nem akrámi.
Az elsődleges cél, a maraton ősszel (akartam is kérdezni, hogy milyen nem BSI-s rendezvényeket tudnál ajánlani erre a célra, már csak anyagi szempontból is...). Illetve még ezelőtt még jöjjön rendbe a sérülésem persze.

Nyáron az úszást mindenképp szeretném egy magasabb szintre hozni.

A gyenge láncszem a bicaj. Bár én szeretem, a monty-m egy nagyon alap járgány, az egyetlen tuningcucc rajta a klipsz a pedálon. :-) Szóval nem ártana anyagilag sem felfejlődnöm a mindenféle kiegészítőkhöz.
Na, de nem akarok kifelé hárítani.

Először legyen meg a marcsi (3.30 körül), közben úszásban eljutok mondjuk 2,5-3 km-ig, aztán jöhet a bringa. :-) Persze azért just for fun addig is tekerek.
Kösz a biztatást.
süti beállítások módosítása