Egy érdekes ember...

2011.01.23. 15:13

Ma kicsit grafomán vagyok, de remélem nem baj, ugyanis egy csomó mindent szeretnék veletek megosztani! :)

Nos, az egyik dolog:

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában szerdán kihirdették a XXIX. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményét. A MÚOSZ Nagydíját Huszti István, az Index fotóriportere vehette át, az André Kertész nagydíjat Kállai Márton (Szabad Föld) Fapados konditerem című sorozata kapta.

Nos, nézzük csak meg mit is fényképezett Kállai Márton!

Fapados konditerem. (KLIKK a galériához!)

Csukrán Mihály egykori első osztályú ökölvívó saját építésű sporttelepén várja az edzésre vágyó fiatalokat Újfehértón. Súlyemelés és ökölvívás mellett ketrecfoci a legnépszerűbb. 2010-ben 3 csapattal 30 órán keresztül játszottak szünet nélkül, hogy Guinness rekordot teljesítsenek. Az aszkéta életű edző sorozatban neveli ki a Csukrán pályáról hivatalos klubokba igazoló versenyzőket. A profi felszerelések és körülmények hiányát közös lelkesedéssel 

  De ki is ez e Csukrán Mihály?

...és hogyan passzol bele ez az egész történet egy triatlon blogba?

 

Erre a választ a Spuri magazin megsárgult lapjai adják meg:

"Csukrán 400 ezer kilométere - 30 év alatt tízszer a föld körül...

1976-ban Csukrán Mihály újfehértói sportember édesapjának fogadalmat tett, hogy 30 év alatt 400 000 kilométert fut. Az elhatározást tett követte és a 30 éves fogadalom 2006 december 16-án lejárt. Bár a kilométereket senki sem hitelesítette - hasonlóan a hegymászók első útmászásához - bemondással él a rekord. Aki nem hiszi, járjon utána!

Sportmúlt és fogadalom:

Az Újfehértón meglehetősen puritán körülmények között élő Csukrán Mihály a kilencvenes évek elején hagyta ott vízszigetelői munkáját, hogy csak a sportnak éljen. Nemcsak futókilométereket gyűjtögetett élete során, összesen hat sportágat űzött. A 80-as években a Budapesti Vasas ökölvívójaként magyar csapatbajnok is volt. Kovács Koko István, Lakatos Pál, Béres Zoltán, Bacskai Imre, Turu István, és még sokakkal bokszolt egy csapatban éveken át. 1986-ban 70 kg-os kategóriában Magyarország szkanderbajnoki címét is megszerezte.

- 1989 végén határoztam el, hogy megváltozok. Ugyan előtte is sportoltam, de mellette ittam, dohányoztam, csavarogtam. Attól fogva viszont elhatároztam, hogy példaképként fogok élni! Arra gondoltam, ha őrültnek látszó csúcsokat teljesítek, akkor felfigyelnek rám a szűkebb és tágabb környezetemben. Nem öncélú rekordhajszolás a célom, hanem az emberek - főleg a gyerekek - egészségesebb életmódra való nevelése. A szabolcs megyében élők helyzete különösen nehéz, a fiataloké meg pláne, hiszen szinte csak rossz példákat látnak maguk körül. Én egy másfajta életmódot képviselek, és úgy látom, egyre többen követik a példámat. Nemcsak a gyerekek, a tanítványaim, hanem azok szülei, ismerősök is! Pedig - éppen magamról tudom -, hogy felnőttként sokkal nehezebb váltani!"

Spuri / 2007 / 01 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr292607357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2011.01.23. 19:05:30

Végre egy eredeti képsorozat az állandó háborús témák mellett! Nagyon jó!

Napi 36km-t futott(?). Kár, hogy nem hitelesítették!

(egy szakmai kérdés, mint újságíróhoz: ha egy anyagot egy az egyben átvesz valaki egy blogban, a forrást meg kell jelölni, vagy nem?)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.23. 20:14:33

A kérdésedre az a válasz, hogy itt úgy blogolok mint egy blogger, néha gerilla módon. Ez azért teljesen más. De hogy népszerűsítsük a spurit, beraktam.

Egyébként osztom a véleményed. Én is rendkívüli módon örülök annak, hogy az idei magyar sajtófotón nem háborús témák nyertek. Hozzáteszem, ott nem is nagyon szoktak ilyenek lenni. :]

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.24. 12:02:14

@WITCH:

A World Press-en szoktak előfordulni inkább ilyen témák. Egyébként teljesen érthető a dolog. Mármint hogy miért is kiemelt téma ez a nemzetközi sajtófotózásban...
süti beállítások módosítása