Nos, ez nem egy öttusa tippek-trükkök bejegyzés lesz - a címmel kicsit ellentétesen -, hanem egy triatlonos.

Mostanában azon vettem észre magam hogy egyre jobban felfigyelek egy-két "érdekességre" a triatlonos világban.

Ez az érzés akkor ütött szíven leginkább, amikor megláttam egy időfutam bringára a VB-n szigetelő szalaggal felcsatolva egy _szál kolbászt_. :)

Ismétlem: egy VB-n, egy olimpiai távú versenyen: egy szál kolbászt.

Nos, ez indított el hogy megírjam a mostani bejegyezést.

TRIATLON = EGÉSZSÉG 

Tehát: Ne üljük meg fordítva a lovat.

Sokan triatlonoznak (kortól, nemtől, vallástól, és mindentől függetlenül). Ez jó. Sőt az még jobb, hogy egyre többen vagyunk.

Szóval eddig ok.

A gond az, hogy úgy érzem nem mindenki van tisztában az alapvető biológiai/edzéselméleti/stb. tényekkel, elméletekkel, szabályokkal.

Ezért aztán előfordul hogy a derék triatlonos triatlonozik ugyan, de halvány lila gőze nincs arról, hogy mi ennek a táplálkozástani/emésztési/stb alapja, és vidáman elrágcsál egy 20 centis szárazkolbászt bringa közben. :)

Ami mondjuk nem életveszélyes olimpiai távon, de jónak azért sem mondanám.

Szóval vannak akiknek fogalma nincs mit/hogyan/mennyit/merre/"hánymétert" kellene enni és inni verseny/edzés/pihenés előtt/alatt/után.

És ha az a cél, hogy egészségesek legyünk, akkor az ahhoz kapcsolódó szakirodalmat azért nyálazzuk már végig.

Most nem kimondottan arra gondolok, hogy akkor 'az esszenciális aminosavak felszívódási szabálya alapján helyes e ha valaki vegetariánus -e?' vagy sem. Mert örülnék ha itt tartana az átlagember tudásszintje. (Hozzáteszem a válasz a kérdésre igen - ha jól csinálják. Dave Scott is az volt, sőt ő ráadásul vegán - a 6 hawaii győzelmének a teljes időszakában, és előtte is) 

Még egy kis kitérő, és folytatom: szóval a tök átlag triatlonos egy átlagemberhez képest (hangsúlyozom: az átlaghoz képest, aki rántott hússal eszi a parizelt) persze eléggé vega irányba tendál, pl egy triatlonost se ismerek aki egy kemény 150 kilis bringa előtt azt mondja: "Hú, ez kemény lesz, ezért előtte benyomok egy csülköt, egy fél rúd kolbászt, és húsz deka tepertőt" 8D Csak persze sokan ezt nem tudatosítják magukban.

Nos visszatérve az alaptémához:

KAJA / IVÁS:

Nos, szerintem ez az első dolog hogy tiszteljük már meg a testünket azzal hogy utánanézünk hol jár a tudomány, és mit javasol. (Persze ez a tanács nem kimondottan azoknak szól, akik már most is erősen tisztában vannak a dolgokkal, és ha azt mondom "szénhidrát, antioxidáns, vitaminok, rostanyag, aminosavak" akkor ezeket keni-vágja)

Mert ha valaki tisztában van a dolgokkal az dicséretes.

DOHÁNYZÁS:

Volt pár olyan futó ismerősöm régebben, aki teljesen normálisnak tartotta, hogy edz, és közben láncdohányos. Nos, ez szerintem nem normális dolog. Szóval akkor tisztázzuk már hogy miért fut valaki: az egészségért, vagy a futásért magában. Mert ha csak a futásért fut valaki, és közben pedig szisztematikusan rombolja magát az elég furcsa. Mondjuk egy két megátalkodott futó van még mindig ilyen, (triatlonosok között közel nulla)  de szerencsére ez most már egyre kisebb csoport. (Most a drogozásról nem beszélek, vélelmezem hogy 0,000% a triatlonosok aránya ebben. Na jó, inkább remélem.)  

PIHENÉS: 

Többek között Kindl Gábor óta tudjuk, hogy a pihenés gyakorlatilag a negyedik sportág a triatlonban. (Rajta kívül egyébként igen sokan megfogalmazták már ugyanezt) Ajánlom az előadásait az ironman.hu oldalon a tudomány rovatban: nagyon hasznosak.

Nos, aki nem pihen eleget, az ne akarjon triatlonozni. Úgy legalább is nincs értelme, hogy ha valaki napi 14 órában dologozik civilben (pl. pincér, de mondhatnék még másik kétszáz szakmát is), és napi 4 órát alszik. Nem az a cél, hogy az ember tönkre vágja magát. Pihenni kell. Lance Armstrong pl min 7-8 órát javasol, de versenyidőszakban lehet 9 is. Annyit kell pihenni amennyi szükséges. Ha minden kötél szakad és nincs lehetőség az alvásra, csak 4 órában, akkor ezt ne akard még egy 2 órás hosszú futással súlyosbítani. Persze ez nagyon triviális dolog, de valahol mégsem az. Mert sajnos nem egyszer látok erre példákat.

EDZÉS: 

Szerencsére a legtöbb ember már elég tudományosan edz, köszönhetően a kluboknak, és a klubvezetőknek is, akik már kitapasztalták a dolgokat, és szakmailag is fejlesztik magukat, de a túledzés még mindig ott szokott lógni az ember feje felett ha rosszul csinálja, mint valami vízes-lavór ami néha ráesik a fejére. Annyit kell edzeni amit ki is tudsz pihenni. Lehet a kilométer számlálást valami vallássá emelni, de nincs értelme 2x annyit betervezni, mint amennyit ki tudsz pihenni, mert eléggé tud ártani. Főleg az a gáz, amikor valaki annyira túledzi magát egy versenyre hogy még szabályosan fáj a lába a startnál. (Szóval nem mindenki Major Joe, hogy a 150-es bringa és 18 kilis futás után, ha holnap jó napja van, megismétli az egészet, úgy hogy még be is épül neki) 

EGYÉB DOLGOK:

Most itt még rengeteg egyéb dologról lehetne írni, de ez már nem fér bele a post kereteibe. Pl. a relaxáció, hogy el tudd magad engedni, stb.

Ezekről éveket lehetne beszélni, de a legfontosabb a Táplálkozás-ivás/edzés/pihenés háromszög tudatosabb kezelése.

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr702310118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kombinat · http://cciepursuit.blog.hu 2010.09.20. 18:18:40

A "kolbászos" nyilván egy titkos követőm volt.
Én is simán bármit megeszek menet közben. :D
süti beállítások módosítása