Nyilvánvaló, ha valaki dolgozik, vagy bármi mást csinál a triatlonon kívül sokszor kerül időzavarba, mert általában nincs annyi idő a triatlonra, mint amennyit szeretne.

És persze ha valaki sokat néz TV-t, ez a dolog szinte esélytelen lesz az időbeosztás miatt. (Pont ezért a triatlonosok nem kimondottan a masszív TV nézők közül kerülnek ki)

Persze nem vagyok teljesen TV ellenes, a jól megválasztott programok akár még valami értelmeset is bírnak adni az embernek (ezzel kapcsolatban egyetértek Teller Ede véleményével hogy a TV legfőbb szerepe az ismeretterjesztés)

De mindezektől elvontakoztatva (mármint hogy a TV időrabló dolog) azt kell mondjam, hogy van még egy másik negatív hatása is, ez pedig a motivációra irányul.

Az emberi agy tudattalan része a feltételezésekkel ellentétben nem tudja különválasztani a képernyőre vetített mesterséges látványt, és hangot a valóságtól.

Ezért aztán:

Ha valami nagyon durva filmet megnézel, pont olyan poszt-traumás stressz szindrómád lehet később, mint egy olyan emberek, aki azt valóban átélte.

(Ha ez kevésbe jellemző rád, akkor viszont a közönyt erősíti benned, ami szintén nem jó, vagy a két dolog tetszőleges mértékű kombinációja alakul ki)

A motivációt pedig azért képes rombolni a mértéktelen tv nézés, (a "háttértévézés" is épp úgy) mert hibás irányba viszi az embert, ugyanis azokat a kihívásokat amelyek megszerzésére, vagy átélésére alapban predesztinálva van egy egészséges ember, nos azokat a késztetéseket egész egszerűen kinyírja.

Ugyanis ha ömlenek rád a hírek, a zenék, a koncertek, a filmek, az erőszek, a sport, és minden más tonnaszámra, egyre kevesebb motivációd lesz arra, hogy a való életetben is tényleg csinálj valamit, mert mondjuk vége a melónak, beesel az ágyba a TV elé, vagy mászkálsz a lakásban és "háttértévézel"... aztán kb ennyiben is marad a dolog. Mert a TV sok embert kielégít.

Ha TV nélkül kipróbálsz egy hetet, rá fogsz döbbenni a csend közepén hogy:

  • Mennyire keveset kommunikálsz azokkal akikkel kellene, értelmes dolgokról
  • Vagy adott esetben mennyire nem csinálsz semmit

Olyan ez, mint amikor egy alkoholista egyszer kijózanodik és furcsán körbenéz, hogy hogyan is élt eddig...

Bírom azokat az embereket, akik azért nem fognak bele semmibe, mert "nincs idejük rá". Holott, kb nap 4 órát néznek tv-t, ami kb 30 óra hetente, 1560 óra évente!!!

És ez még csak az egyik része a TV (és közvetve a modern tömegmédia) negatív hatásainak.

A TV ugyanis (jelenlegi működési szempontjából) egy drog.

Ugyanolyan drog, és ugyanannyira függővé lehet válni tőle, mint bármely más droggal kapcsolatban. Csak éppen, mivel ez közösségileg elfogadott dolog (csakúgy mint a teljesen értelmetlen, és minden észérvet nélkülöző legális dohányipar, amely milliók, tízmilliók halálát okozza) ezért ezt nem tekintik betegségnek. Pedig az.

Nem véletlenül van tele a TV idióta sorozatokkal, amelyek különböző hiányokat pótolnak:

  • A Megbecsülés, izgalom, következetesség nélküli életre ott vannak a gagyi technikai, elmeroggyant, akció sorozatok: CSI, 24, satöbbi.
     
  • Érzelmi sivárságra, (és itt nem a hisztit értem, mert az a budhista felosztésban sem tartozik az érzelmek kategóriájába) , nulla társadalmi kapcsolatra, és kommunikációs fapadra a "gyógyírt jelentenek" a különböző napi sorozatok:

       Barátok közt, és meg még van egy pár.

  • Ugyanez olyan embereknél, akik már KO szinten vannak: Brazil sorozatok.


Hogy hatnak?

Nem kommunikálsz? Nézz meg egy sorozatot, és "biztonságosan" kiélheted a kommunikációs vágyad. Ráadásul úgy, hogy ténylegesen senkivel nem kell kommunikálnod, még a pótszerel sem - mivel a TV teljesen egyirányú. Hatásmechanizmusát tekintve pont úgy működik mint a drog.

Szóval összefoglalva a triatlon vonatkozásában, szerintem a túl sok TV nem csak az időt rabolja, de hihetetlenül káros is, főleg akkor, ha nem tudatosan választasz programot, mert képes kinyírni a motivációdat. A rád zúduló infótömegben azt a bizar hatást éled át tudattalan szinten, hogy pl. minek csinálj valamit a való életben, mert aznap már játszottál együtt Bono-val egy koncerten, megmentettél egy várost, beutaztad az univerzumot, szakítottál 4 bombázóval, és megoldottál 3 bűnügyet, ja és persze profi kosárlabdázó is voltál.

Én speciel ha lehet, inkább olvasok pihenésképpen, a népszabit pl. nagyon tudom ajánlani szombat reggelre, mert mostantól ráadásul New York Times melléklettel jön ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr91947445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

myke6969 · http://ironmyke.blog.hu/ 2010.04.24. 18:17:28

@Ivan Grasso: Mindig is szerettem az egyszerűen jó dolgokat. Jó ez a video!

laciii79 2010.04.24. 20:25:44

Mond valamit ez a Will gyerek...:-)
WITCH! Értem én ezt a fejtegetést, és egyet is értek vele, de, ha mondjuk az ismeretterjesztés kategóriában a nagyvilágban, vagy épp a hazánkban történt dolgokról szeretnék tájékozódni, van-e olyan tévés hírforrás, amelyből szerinted hitelesen, elfogulatlanul, függetlenül ezt megtehetem? Kérdem ezt az "off" bejegyzéseidre utalva. Vagy, ha TV, akkor ezt felejtsem el, és maradnak az ismeretterjesztő csatornák? A hírekre meg ott vannak bizonyos nyomtatott mediumok (esetleg), és néhány "underground" (jobb híján használom ezt a szót) netes portál. Nyilván én nézek, amit nézek, olvasok, amit olvasok, mégis érdekelne a véleményed ez ügyben, mert tudom, hogy bennfentes vagy, és, tán ennek okán, eltérsz a mainstream vonaltól ez ügyben.

laciii79 2010.04.27. 12:23:15

Te WITCH! Tényleg érdekelne a véleményed.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.04.27. 12:43:51

@laciii79:

Az ismeretterjesztést Teller Ede -szerűen értettem, magyarul tudományos, szakmai, pszichológiai, stb ismeretterjesztés. Hogyan építik a függőhidat, stb.. :)

A hír más dolog.

Szerintem gyakorlatilag (szinte) minden hír elérhető a világon, az egyedüli apró probléma az a szelektálás.

Nem 1989 előtt vagyunk, amikor cenzúra volt. Most nincs - kizárólag a tömegmédiában, és az is inkább önkéntes alapú, vagy gazdasági korbáccsal vezényelt ;) - jelenleg inkább az a probléma, hogy nem mindenki képes a (mondjuk) 50-100 különböző egyéb verzióból kiválasztani azt ami valós, amennyiben a "hivatalos" tömegmédia ferdít.

Szerintem érdemes mindenkinek egy kis PR-t, marketinget, pszichológiát magába szívnia, úgy könnyebb látni a fától az erdőt.

Régebben ezt a tulajdonságot hívták 'józan paraszti észnek'. :)

laciii79 2010.04.28. 19:03:25

@WITCH: Nem láttam még ezt a videót, köszi. Pont ez a bajom, egyébként. Senkinek sem tudok hinni, akárkit hallgatok, meg vagyok győződve róla, hogy valakinek vagy valamilyen érdeknek az embere, és ezért tudatosan hazudik, ferdít, torzít, vetít, csúsztat összezavar. Senki sem független. Általában legkevésbé az, aki azt állítja magáról.
Nincs üldözési mániám, vagy ilyesmi, a fent leírtak csak a híradókra, internetes hírportálokra, vezető napilapokra igazak. A családomra, barátaimra NEM. :-)))

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.04.28. 20:44:37

@laciii79:

Nagyon idealista vagy... :)

Igen, nincs télapó.

laciii79 2010.04.28. 22:11:23

@WITCH: Hááát, ja! :-)
Ha jól értem, akkor felejtsem el, hogy létezik olyan újság, netes portál vagy híradó, amit ha meghallgatok, nézek vagy olvasok, akkor azt mondhatom, na, Laca, képben vagy! :-)
Nézzek és hallgassak meg, olvassak el többet és szűrjem át magamon.... hmmm, ez lenne a megoldás? Persze, néha már vannak sejtéseim, hogy hol, merre ferdítenek.
Arra azért még megkérnélek, hogy definiáld légyszíves, mit értesz tömegmédia alatt. Nyilván az RTL híradó az, de az-e a Népszabi, a Magyar Nemzet, az index, az origo, a hvg a Heti válasz a Barikád? Szerintem azok. És a NY Times vagy a Washington Post? Vagy a BBC? Bocs, hogy ezzel zaklatlak, de tényleg érdekelne, hogy hol kezdődik a nem mass media.

laciii79 2010.04.28. 22:13:46

@WITCH: Legalábbis szerinted, mint szakmabeli szerint...
süti beállítások módosítása