Utolsó kommentek:

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2018.07.03. 14:41:09

most akkor újraindult, vagy sem? 1 éve megint semmi...

Bejegyzés: Lesz egy csomó érdekesség!

LaFabrik 2017.08.27. 20:24:13

Értékelendő az igyekezeted a témával kapcsolatban, de azért óriási különbség az "épp, hogy beérsz szintidő alatt" (ahogy Te is) vagy tényleg teljesítesz is egy átlagos szintet legalább. Én nem biztos, hogy ilyen tudással hirdetném az igét, mert nem hangzik hitelesnek. Óriási dolog persze, ha valaki teljesíti a távot bármilyen szinten is... de ha épp csak beérsz, lehet, hogy az írásra fordított energiádból szoríthatnál az edzéseidre is.. ;)

Bejegyzés: 4. IRONMAN: 2013 - "Challenge: Alone"

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.02.07. 15:19:17

@snatch_:

Igen, van ez így. Pl. én sem tartam magam túl jó úszónak, ugyanakkor egyértelműen ez a legjobb számom a többiekhez képest.

Ugyanakkor vannak tipikus IM alcsoportok is ahogy látom.

Először is ott van a futó, aki csak az IM miatt tanult meg úszni, és bringázni nem is próbált előtte komolyabban. Na ilyenkor a bringa élethalálharc, mert úszáson kifárasztja magát, aztán jön a bringa.

Akkor van az aki bringázik, fut is, de mondjuk az alföldön lakik, és az úszás az élethalálharc +nem is szokott uszodába járni mert nincs a közelben. Nála az IM már fél siker ha kijön a vízből, 80%-ban mellben nyomják.

Van a bringás, aki a futás kezdetéig rettentően élvezi az egészet, legszívesebben inkább nyomna még 120-at a futás helyett :)

Aztán van mindezek keveréke, de lehet hogy kihagytam pár típust.

Ja igen, akkor van az aki egész jó bringás, futó, úszó, csak nem tervezi meg a kajálását normálisan, és a már a bringán is kezdi megenni a gépszíj (vagy meg is eszi), de a futás felénél már egész biztosan teljesen kész van, totál el is éhezik - ebből a csoportból egyébként elég sokan fel is adják, ahogy nézem.

Bejegyzés: Felmérés

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.02.07. 14:43:30

Nekem mindegyik átlagos, de ha meg kell határozni leggyengébbet, akkor a bringa, de csak azért, mert csak az Ironman miatt kezdtem el tekerni, szóval nincs nagy múlt a hátam mögött. Ha meg az egyetlen ironman-em nézem, akkor a leggyengébb a futás...:) pedig nem :D

Bejegyzés: Felmérés

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.25. 19:40:11

@tamas_nyari:

Lehet hogy túl szkeptikus vagyok, de nem tudom elhinni hogy 12 hónap alatt készültél fel, és előtte semmilyen formában nem futottál, és bringáztál.

Ha viszont mégis ez történt, az szerintem bőven nem egészséges. Ha visszanézed a Kropkó videót (mostanában posztolták ki valami miatt az ironman.hu-n) abban ő is egyértelműen min. 2 évet írt. Az inak, ízületek nem bemondásra adaptálódnak sajnos.

Ettől függetlenül én még sokkal hülyébb voltam, mert akkoriban január elején kezdtem el komolyabban felkészülni a nyári versenyre :), szóval bő fél év alatt. Hülyeség volt.Kivéve a bringázást, amit már előző évben is csináltam.

Bejegyzés: IRONMAN tippek, tanácsok teljesítéshez

tamas_nyari 2013.01.25. 19:20:58

@WITCH: A tanács adás és az ész osztás között van különbség, csak Te ezt nem érzed szerintem.

Bejegyzés: IRONMAN tippek, tanácsok teljesítéshez

tamas_nyari 2013.01.25. 19:14:40

@WITCH: Jol értetted. (Tesiből is csak azért kaptam mindig 3-ast, mert hülyén nézett volna ki a tanár szerint, hogy a többi jegyem 4-5, csak ez 2-es, a 3-as már "kicsit" jobban mutatott :).)

Bejegyzés: IRONMAN tippek, tanácsok teljesítéshez

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.25. 14:15:38

@snatch_:

Okos.
Tényleg van, köszi.

Arra nem is gondoltam hogy előszedjem, lehet hogy nem is lenne akkora macera.

Egy ventilátort is berakhatnék, hogy élethűbb legyen :)

Bejegyzés: Már alig várom

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.01.25. 10:08:59

úgy tudom neked van görgőd. régen azt olvastam. ott nem tudod használni?

Bejegyzés: Már alig várom

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.23. 10:41:28

@snatch_:

A neoprén tényleg kétélű fegyver. :)

Ha nem elég patent, akkor a hideg víz befolyik a hátadon, a nyakadnál, stb, ha meg túl paent, akkor meg olyan érzés mint ha ketten fognák a karjaidat vissza.

Múltkor próbáltam a karjait tágítani, még az a mázli hogy az enyém karrésze nem teljes neoprén, hanem valami vékony anyag.

Ha most vennék tutira egyel nagyobbat néznék, + ami "félig teljes", magyarul, leér a bokáig, de nincs ujja.

Visszatérve a keményebb versenyekre, emlékezetes még egy régebbi Orfűi középtáv is, amikor bejelentették hogy "mentik a pályáról a pályabírókat a kánikula miatt". :) Olvadt az út, meg ilyen apróságok... 8D

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.01.23. 10:17:26

Szerintem aki rendszeresen sportol, az kevésbé gyenge mentálisan. Az edzések pont arra jók, hogy megedződjön az ember nem csak fizikálisan, mentálisan is.

Nekem is volt egy-két kritikus pillanatom, az első maratonom pl, az tipikusan jó példája az elbaszott frissítésnek. Vagy tavaly Orfűn a sprint távon, amikor életemben először volt rajtam neoprén és a rövid úszás alatt azon járt az agyam, hogy feladom, én ezt nem bírom...kb mintha ketten rám feküdtek volna, olyan érzésem volt.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.22. 21:26:05

Mi volt eddig a mentálisan legkeményebb edzésetek, vagy versenyetek, ami már majdnem bukóba ment, és végül csak egy hajszál választott el attól hogy leessél a semmibe?

Nekem pl. egyértelműen a 3. IM-em ez, és bár szinte azt kell mondjam hogy vidáman ment minden a futásig bezárólag, de a futás utolsó részénél az amúgy is mindig felgyülemlő ezernyi probléma mellé - nem tudom emlékeztek e - de egy baromi nagy, jéghideg esőt kaptunk be a semmiből.

Komolyan mondom hasonló érzés volt akkor, csak még rosszabb mint amikor a 2010-es VB-n beleraktam a fejem a 14.9 fokos Dunába az úszás előtt.

Csak persze itt már eleve szét volt az ember csinálva, esve, ahogy kell. Erre jött rá az eső.

Esőkabát sehol, másik poló sehol. (mondjuk ez a nem jó logisztikai felkészülés tipikus példája)

kb fél óra csak azzal ment el ,hogy sírdogáltam egy fa alatt a zuhogó esőben (a szinte tök sötétben) totál szétfagyva. Sok minden kavargott bennem, és ott olyan pillanatok voltak sorozatban amikor teljesen véget értem már mentálisan, de tényleg teljes egészében. Már le akartam venni a chipet a lábamról. És akkor valami történt, valami újraindulás.

És a totális padlóról végül felálltam, és elkezdtem miknden átmeenet nélkül rohanni - szó szerint. Ez már nagyon a vége felé volt.

Az ember sok esetben mentálisan a leggyengébb, nyilván ezt már nagyon sokan mondták.

Teljes mértékben egyetértek ezzel, ezért is olyan fontos ezt fejleszteni.

Szóval nekem ez volt az a pillanat amikor a legmélyebbre mentem ilyen téren, és valahogy - bár én sem adtam volna magamért egy ft-ot sem, ha fogadni kellett volna - kijöttem belőle.

Másnak?

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.22. 21:07:32

@snatch_:

Ha jól megfigyeled mentális erőre igen nehéz fizikai edzés nélkül edzeni, csupán önmagában, mert ugye pl. a te esetedben is futottál, nem is keveset közben. Csak persze annyira nem tűnik fel.

Ettől függetlenül volt már olyan élményem, amikor tényleg szinte csak kizárólag mentális szinten edzettem valamire. Amikor kb 18 órát dolgoztam egy újság összeszerkesztésén megállás nélkül élesben egy szerkesztőségben, mert le kellett adni. Hát, mit mondjak...

Utólag visszagondolva nem volt túl normális dolog, de ott pl. annak ellenére hogy nem volt fizikai megterhelés, max a koncentráció, és az ébrenlét fenntartása volt a cél, mégis számtalan holtpontja volt az embernek. :)

Másik: mondjuk erősíteni nem csak konditeremben lehet súlyokkal, és megmondom őszintén nekem az egyik legfontosabb élményem az volt a testedzés témában amikor beleolvastam a saját testsúlyos edzésbe. (fegyencedzés néven is fut)

Azóta csinálom.

A legmegdöbbentőbb az, mennyire lassú, könnyű, kövid ideig tart egy nagyon tudatos pl. fekvőtámasz edzés, és ugyanakkor mennyire hasznos, és valójában mégis mennyire gyors.

Pl. egy hónapig csak és kizárólag függőlegesen nyomod a fal mellett, majd ezután kell áttérni a kb 45 fokosra, majd a terdelőre. És ez nem hülyeség, még akkor sem ha valaki alapból lenyom 20 szabályosat. Nagyon érdekes, és elképesztően jól működik. Mindenkinek csak ajánlom, alapvetően 6 baromi nehéz gyakorlat van benne (1 kezes fekvő, teljes híd, egy kezes felhúzás, stb) és minden gyakorlathoz van vagy 10 "rávezető" egyre nehezebb gyakorlat.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2013.01.22. 13:47:07

@WITCH: szerintem lehet mentális erőre is kimondottan edzeni. Tavaly az egyik hétköznapra eső hosszú futásom alkalmával dönthettem, hazamegyek és "terepen" futok, ami lássuk be könnyebbség, vagy fogom magam és meló után beugrom az ELTE-BEAC 400-as pályára és ott nyomom le. Hezitáltam és végül az utóbbit választottam. 24 km-t futottam (4x15 körre osztva) dög melegben és tudtam, hogy ezzel mentálisan is edzem magam.

Pécsi Peti szerintem a múltjából adódóan erős felépítésű, azért nem múlik el nyomtalanul az, amit ott összeszedett. Nem ismerem a felkészülését, de nem hiszem, hogy annyi futás/úszás/bicaj mellett még rendszeresen órákat töltene el a konditeremben.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.22. 13:16:42

@oregbaka:

Nyilván ez tényleg kimaradt, és ráadásul az egyik legfontosabb. Bár talán "A" legfontosabb. Fejben, lélekben. Igazad van.

Talán annyira fontos hogy ezért felejtettem ki. A másik pedig az, hogy ennek az edzése általában kombináltan történik más dolgokkal. Ritka az amikor azt mondom hogy "most mentális erőre edzek". Szóval kéz a kézben jár nyilván.

Amúgy baka jelentkezem, csak még nincs kész a másik blog teljesen. :)

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

oregbaka 2013.01.22. 09:35:57

Nem vitatkozva a fentiekkel megemlítenék egy olyan tényezőt is ami szerintem elég szorosan kapcsolódik a felsorolt területekhez és a Tepo által említett cél-felkészülés-mit-hogyan összefüggésekhez.
Ez pedig a mentális erő, az elszántság, a fegyelem és a tudatosság ötvözete. És itt nem csak arra gondolok, hogy a D napon, ha a fene fenét eszik akkor is beérek. Sokkal inkább a felkészülés szürke hétköznapjain tudatosan fenntartott koncentráltság, a felkészülésbe vetett hit az ami még igen sokat számít.
Nem véletlen, hogy a világ elit alakulatainál történő kiválasztások alkalmával elsősorban arra kíváncsiak, hogy a jelentkezők milyen ingerküszöbnél törnek meg, adják fel.
Csak az kaphatja meg az elitképzést aki szinte biztosan nem fogja lelki tényezők miatt később bedobni a törölközőt.

Petyára visszatérve, volt szerencsém látni, megélni barátunk dupla IM utolsó 20-25 km alatti teljesítményét. Na ott előjöttek azok a tényezők amit bárhol a világon szívesen látnának, üdvözölnének a kiképzők.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

Tepó · http://tepo.blog.hu 2013.01.21. 22:30:58

Szerintem mindig a cél határozza meg azt, hogy mit csinál az ember. Ha most egy IM felkészülésről beszélünk, akkor télen-tavasszal még érdemes erősítéseket, erő-állóképességi edzéseket végezni, de utána már átveszi a szerepet állóképesség, erő-állóképesség sportág specifikus oldala.
A genetikából adódóan lehet tologatni az izomrost arányokat a különböző edzésmódszerekkel, a különböző edzéscélok végett, de ha abbahagyod, akkor elkezd visszaállni az alapra.
Petyka is ezt teszi, a múltjában kitolta egy irányba, aztán most teljesen ellenkezőbe és sokat táplálkozik abból az erőből(mentális+fizikai), amit anno megszerzett. Emiatt erősebb, mint egy átlag triatlonos...

Szóval visszatérnék az első mondatomra, hogy a cél határozza meg azt is, hogy mit, hogyan ötvözünk.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.21. 20:21:05

@Tepó:

Szóval arról beszéltem hogy hogyan lehet kicsit ötvözni az elméletileg egymást ütő dolgokat.

Petya szerntem azért sokkal inkább ötvözte, mint teljesen véget vetett az előzőnek, mert most is sokkal erősebb mint egy átlag triatlonos.

Nyilván most már nem emelget traktorokat, de azért még elég erős, stb.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

Tepó · http://tepo.blog.hu 2013.01.21. 17:41:36

Nem teljesen értem a kérdést...
A felsorolt dolgok közül sok üti egymást, mégpedig anatómiai, biológiai okokból. És itt főként az izomzatra gondolok, azon belül is az izomrost típusokra. Mert ugye egy sprinternek teljesen más, mint egy hosszú távú állóképességi versenyzőnek. Abban viszont igazad van, hogy sokan egyoldalúan edzenek, de valószínű hogy azért, mert még senki nem mondta nekik el, mire lenne szükségük...
Petyka (Pécsi Peti) egy csodabogár a maga műfajában, de azért Ő sem ötvözte azt a két műfajt, hanem az egyiknek véget vetett, és elkezdődött egy új fejezet az életében. És nem volt azért egyszerű dolga a 3 perces futástól eljutnia az ultra távokig. És nagyon örülök, hogy egy "kis" szakaszon a segítségére lehettem.

Bejegyzés: 130 kg vagy botsáska vagy rövidtávos, stb....

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2013.01.19. 20:05:27

@tamas_nyari:

Ja igen a másik témád. :) Ilyen alapon ahogy te próbálsz meg gondolkodni, gyakorlatilag senkinek nincs "joga" tanácsod adni, mert ugye "nem elég hiteles". ROTLF.

Na elárulom, hogy ezért nem volt kb egy db. amatőr triatlon blog sem amikor elkezdtem kb elsőként, mert ugye ez a típusú "legyünk csendben" magatartás a tökéletes táptalaja annak, hogy még véletlenül se cseréljünk információt, hanem mindenki zárkózzon be be a kis világába.

Ezzel ellentétben most már azért elég sok amatőr triatlon blog van.

Ha a "mikor fog ez változni" kérdésed arra utal hogy mikor fogom rátenni az életem a triatlonra, és fogok vele sokkal többet foglalkozni, akkor arra igen gyorsan választ tudok adni: "soha az életben." :)

Viszont ami ennek a blognak az elsődleges célja, hogy amatőr szinten segítsen azoknak, akik csont hülyék a triatlonhoz, de pl. ironman-ezni akarnak, és a mellett hogy néha megy pár téma a blogon, oldalt ott vannak az alapvető linkek pár dologhoz, ami segíthet.

Annyiban elég hitelesnek érzem ezt az egészet, a véleményeddel szöges ellentétben, hogy ugye 3x sikerült teljesen végigmennem Nagyatádon, és ezért a blogon vagy olyan profiktól származó tanácsok vannak (pl. Gyula, Joe, stb.) amelyek nekem is bejöttek, vagy szimplán az én megfigyeléseim összegyűjtve, hogy mi az, ami nekem működik, és mi az ami nem. Ezt próbálom megosztani, és kb ennyi is a történet.

Bejegyzés: IRONMAN tippek, tanácsok teljesítéshez