Hogyan essünk Flow-ba?

2011.01.23. 14:09

Nos, a motiváció mint olyan egy nagyon fontos kérdés, és az is hogy hogyan érezzük magunkat jól, és maradjunk motiváltak.

Sokan említették a Flow elméletet Csíkszentmihályi Mihálytól, de nem mindenki olvasta el a kutató három magyarul megjelent könyvét, amelyek közül ez egyik a Flow.

Most nem térek ki arra, hogy a fogalom mit jelent. Mert a futók, bringások, úszók (vagy triatlonosok) között elég közismertnek számít a dolog. Most inkább arra indulnék el, hogy hogyan ALAKUL KI egy ilyen élmény, mondjuk kutatói szempontból. Flow-ba esni elég esetleges - gondolják sokan. 

Nos ez nem egészen így van, ugyanis ha pontosan tudjuk mi a Flow, és mi a hatásmechanizmusa, és milyen dolgok szükségesek hozzá, akkor bármikor tudunk csinálni magunknak egy jó kis Flow-t!

Mi is kell ahhoz hogy Flow-ba essünk?

ezek :)

1./ A Flow-ban egyértelmű a cél. (pl fel kell érni a hegytetőre, be kell rúgni a labdát a hálóba, vagy jól kell megformázni az anyagot)

2./ Azonnal van visszajelzés. (a hegycsúcs egyre közelebb, vagy egyre távolabb kerül, a labda a hálóban landol, vagy kirepül a pályáról, az edény formás lesz vagy formátlan.)

3./ Ami a legfontosabb, az az hogy a flow-ban tökéletes fedésben van az, amit meg kell tenni, és az, amit meg tudunk tenni.

A feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz. Csak egy-két fokkal haladja meg az egyén éppen aktuális képességeit, így pont a szükséges kis fizikai és szellemi erőfeszítés lesz a legédesebb jutalom.

Ez az egyensúly olyan mértékű koncentráltságon generál, hogy az könnyedén felülmúl minden más, hétköznapibb élményt.

Nos, így tudunk magunknak tudatosan olyan környezetet teremteni amiből flow lesz.

Csikszentmilyályi Mihány munkái (pl a flow) mellett ajánlom még a Motiváció 3.0 című könyvet is ezzel kapcsolatban elolvasásra.

*Myke, neked különösen ajánlom az utóbbit, ugyanis amikor a könyv olvasása után pl. a sales vezetői múltamra visszatekintettem, sok olyan dologra döbbentem rá, amit jobban is lehetett volna csinálni - szóval nagyon hasznos kis könyv ez. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr642607168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

myke6969 · http://ironmyke.blog.hu/ 2011.01.25. 11:08:02

Thx, a külön ajánlást. Csikszentmihályi könyvei nálunk állandó budi lakók, ami nagy megtiszteltetésnek számít ám :D!

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.25. 16:28:23

@myke6969:

Ennek őszintén örülök.

Akkor csak neked még két ajánlás:

Malcolm Gladwell - tőle minden, ami megjelent.

És egy olyan könyv, amit képtelen leszel lerakni:

"A Shackleton-modell"

Az utóbbi szinte hihetetlen.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.25. 16:34:40

Gladwelltől a "Fordulópont", és a "Kivételesek" pl. nagyon durva.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.25. 16:35:34

De talán az "Ösztönösen" a legjobb.
:)
süti beállítások módosítása