Kicsit offtopic, kicsit nem...

Nos, mivel baromi sok autó lesz a nagyatádi rendezvényen, és ma pont belefutottam egy rendőrségi autólopási felvételbe gondolom annyit megér a dolog hogy megosszak pár apró gondolatot az autólopásokkal kapcsolatban. (mondjuk az ilyen rendezvény pont nem annyira veszélyes mint egy sima parkolás a városban, de mindegy.. csak pont erről jutott eszembe)

Nos, mint tudjuk az emberek nagy többsége vagy alábecsüli a veszélyt vagy túlbecsüli, ez itthon egy nagyon össznemzeti játék kezd lenni. 

Tipikus veszély alábecsülők:

Pl. a harmincas szuzukis anyuka aki teljesen becsatolatlanul visz 3 gyereket, akik össze vissza mászkálnak a kocsiban ("mert ugye csak városban megy"), vagy azok a csajok akik műszelfalra felrakott lábbal utaznak  - totális életveszély, a gyerek és a csaj is úgy ütné át a szélvédőt ahogy a nagykönyvben meg van írva. 

Na de ne térjünk el nagyon az eredeti gondolattól.

Gondolom neked is sok olyan ismerősöd van, (nekem számolatlan!) aki egyik nap lerakja az autóját (esetleg motorját), másnap kimegy és nincs ott. Magyarul ellopták neki, és soha nem is lesz meg. Utána persze szomorú, hogy "miért velem történt meg?"

Egy idővel ez után amikor már értelmesen is lehet beszélni vele, mondjuk felteszed a kérdést:

- És milyen cuccok voltak benne? Nagyobb kormányzár / fix sebváltózár / egyedi rablásgátló / + 1 nem gyári riasztó ?

Erre persze néz bambán, hogy "Ja... semmi."

Erre nézek bambán rá:

"Most komolyan, azt gondoltad hogy a TÖK SIMA gyári riasztót rányomod a kocsidra, és szépen felmész aludni, és elvárod hogy reggelre ott is legyen, ahol leraktad? Mikulás megvan? 8D"

Ezt a beszélgetést az (utóbbi években!) legalább 10 alkalommal játszottam el a pórul járt ismerősökkel, és egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy nem tudja valaki azt megérteni, hogy ha:

  • 1 db nagyobb fizikai védelmet belerak (pl. komolyabb kormány / vagy fix váltózár) 
  • és 1 db plusz elektronikát (pl. egy plusz rablásgátlót)

akkor... ha az eddigi lopási esélyt mondjuk 100%-ra vettük, ez a két dolog kb 98%-át elvenné kockázatnak. És elmondom, hogy a kettő együtt minimális pénzbe kerül.

Eddig az ismerőseim közül a top2 a következő:

Az A6-os audit, kb. zsír új, teljesen gyári riasztóval, minden egyéb nélkül lerakta (elmebaj!) Honda CBR 1000RR Repsol, zsír új. Még lánc sem volt rajta, tökéletesen semmi... (érthetetlen)

Remélem te nem vagy ilyen... (nem is tudom hogy milyen szó illene ide)

Ja igen - van külön lopáscasco is, ami töredéke a casconak árban.

Amúgy a teljes casco önmagában (a mellett hogy drága) sem egy jó ötlet mert, lehet hogy az autó nagy részét kifizeti a biztosító ha ellopják, de:

- Megszívod, mert ki tudja mi volt benne, amit soha nem kapsz vissza

- Pont egy 2 hetes nyaralásod 1. napján történik meg vagy a legnagyobb pörgés közepén, szívsz, mert pénzben nem kifejezhető.

- Harmadrészt hiába fizeti ki a biztosító. Azt a kárt te, és kvázi mindenki fogja kifizetni közgazdaságilag (csak ehhez már kell egy kis szociális érzékenység, stb)

- Támogatod a feketegazdaságot

Magyarul:

Ha bárhol leraksz egy autót, és nincs benne semmi extra védelem tálcán kínálod fel.

Ha van rajta legalább 1db normális fizikai, és 1 db elektronikai védelem, nagyjából majdhogynem kizárt hogy a tiédet válasszák, mert egyrészt 5x annyit kell vele foglalkozni mire elviszik, másrészt ha leraksz egy A6-os audit, egy Swift-et, vagy bármit védelemmel.. Pont fog találni egy ugyanolyan autót 500-1000 méteres körzetben(vagy esetleg 53 méterre), amivel nincs gond.

Ja igen, gyakorlatilag NINCS olyan autó amit nem lopnának a típusra / évjáratra / állapotra való tekintettel (úgy értve hogy nem SZERETNÉK ellopni). A legcsotrogányabbtól a közepesen át a csúcsig mindent lopnak.

Szóval az "enyémet nem lopják mert" kezdetű mondat az egy újabb elmebaj... :)

Igen, még egy tipp: Kresz táblához bringát ne lakatolj soha, mert (az újszülöttnek minden tipp új) lehet hogy kicsit meglepő, de NINCS lebetonozva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr572209923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása