Futársról újra -fontos

2010.03.31. 23:07

Hogyan fussunk úgy hogy SOHA ne sérüljünk le?

Mostanában kezdek rájönni hogyan kellene futni, úgy hogy bátorkodom ismét összefoglalni, mert ez a az egyik legfontosabb a triatlonban (a TERMÉSZETES futás)

A kezdő triatlonos egyik leglényegesebb feladata az, hogy a 10 kilin is kinyiffanó full amatőr rossz technikájú futóbol átlépjen a következő szintre.

A következő összefoglaló sokszor lesérülő amatőröknak kötelező, de a Gordon Pirie módszert mindenkinek ajánlom (még a csúcs profiknak is, ők ezt használják is egyébként a legtöbb esetben)

Nos Gordon Pirie módszer és a Newton Running kapcsán (érdemes ezeket átnézegetni, múltkor Kuttor Csaba (civilben olimpikon 8D) is írt erről - az első a módszer, a második egy videó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...összefoglalnám az én kis saját tapasztalataimat zanzásítva:

1. Óriási különbség van a hagyományos brutál energriavesztéses (sokkolós) futótechnika, és a természetes között. Ha te is magadra ismersz abban az emberben aki rendszeresen lesérül, annak a fő oka a rossz technikád, amit sajnos a legtöbb futócipőgyártó még propagál is (óriási, csillapított sarkok, stb.) - neked váltanod kellene 

2. Hogyan váltsunk?

Először is az agyoncsillapított, nagy sarkú cipők helyett (lehetőleg) kell egy könnyű, nem nagy sarok, talp, és első rész csillapítású, nagyjából vékony talpú, flat (félverseny, verseny) cipő.

Milyen a jó technika?

3. Fuss először úgy ahogy szoktál betonon cipővel.

4. Utána vedd le a cipőt, és mezítláb ugyanúgy próbálj meg lassan futni ugyanazon a betonon. (azért lassan mert akár le is sérülhetsz ha esztelen módon beledobod a sarkad a betonba!!!) :)))

1 mp alatt rá fogsz jönni hogy eddig teljesen rosszul futottál! Mert nem érdemes széjjelverni a lábad és a lábad a betonon.

Próbálj egy kicsit futkározni ugyanott - de mezítláb. Tök természetesen.

Meg fogsz döbbenni menyire máshogy fogsz futni cipő nélkül.

A legtöbb ember kicsit 'szögben' tartja a lábfejét, és rosszabb esetben még jól bele is veri a betonba a sarkát. Na ez gáz.

Ha mezítláb futsz kicsit beleülős lesz a futásod, és ezáltal sokkal természetesebb, és alapban csillapítottabb is. És a talpad is sokkal inkább párhuzamos lesz a talajjal. (próbálgasd mi a jó neked)

5. Tehát beleülősen, alapban izmokkal jobabban csillapított módon, aránylag szaporább lépésekkel, zajtalanul futsz minimális energiaveszteséggel - próbálj minél lazábban és zajtalanabbul futni

Ok , tudsz mezítláb futni. Mi a teendőd ez után?

6. Nincs más dolgod mint felvenni egy cipőt, (lehetőleg egy könnyű cipőt, ami nem árt ha valami laposabb sarkú 'flat', amiről beszéltem) és fuss úgy cipőben mint mezítláb!

Rá fogsz jönni hogy a különnbség ÓRIÁSI.

Már 10 kilin is érezni fogod a jótékony hatását, de 15, 18, 22, 25 után még inkább...

Lehet hogy picit jobban igénybe lesz pár izom véve, amivel alapban csillapít az ember, de majd (aránylag rövid időn belül) ez megerősödik, és no problem.

Innentől élvezheted a természetes, és hatékony futást, ami már egy félmaratonnál is óriásik különbséget tud adni, de egy maratonnál még inkább.

Iromanhez meg egyenesen kötelező, hát még ultrázáshoz.

Pirie szerint:

A helyes technikájú futás sérülést SOHA, SEMMILYEN formában nem okoz.

Amióta átáltam még nem sérültem le, és a lábara ható terhelés is jóval kisebb lett -  ugyanolyan edzések mellett. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr91885607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.04.01. 09:59:05

Időeredményekben már mérhető az átállás?

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.04.01. 14:00:07

@Vasapu:

Nem mérem az időt, úgy hogy nem. Ez inkább a 'lábszétcseszésről' vagy a 'lábnemszétcseszésről' szól.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.04.01. 14:02:03

@myke6969:

Mostanában úszok.
Húsvét után futok... :)

peri... periodizálok.

laciii79 2010.04.01. 15:03:01

Én áttértem, nyilván van még mit csiszolnom, de sokkal könnyedebbek a futásaim. Korábban a sípcsontom mentén elég erős fájdalmaim voltak, az áttérés óta ezek megszűntek.
Az első futásaim után komoly izomlázam volt a vádlimban, nyilván mert más izmok dolgoznak így, de szépen hozzászoktak a terheléshez. Ajánlom mindenkinek!
A gyorsasággal kapcsolatban csak annyit, hogy az biztos, hogy nem lassultam. Eleinte nyilván szándékosan voltam nagyon lassú és laza, később gyorsítottam és egy darabig még az volt az érzésem, hogy továbbra is lassú vagyok, de az óra mást mutatott. A hétvégén 17 km-en 5 peren belüli km-eket toltam úgy, hogy egyéb okok miatt nem is vagyok a legjobb fizikai állapotban, szóval leszek én még gyorsabb is. :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.04.02. 08:55:33

@laciii79: és mindezt annyival, hogy vettél egy csillapítás nélküli csukát? nekem a térdeim fájtak, meg a sípcsontom mellett is (hosszutav.blog.hu/2010/03/26/csonthartyagyulladas_avagy_miert_nem_futottam_a_heten), de nekem annyira hihetetlennek tűnik, hogy ha egyáltalán nem csillapít a csuka, akkor majd ez nem lesz.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.04.02. 11:14:29

@rrroka:

Róka, a lényeg az hogy ha mezítláb és úgy futnál mint cipőben most, akkor sac/kb 15 perc alatt (de maximum fél nap alatt) _ teljesen tönkretennéd_ a lábad. (mert ugyan ki az a h*lye, aki a sarkát másodpercenként beleveri a betonba teljes erővel mezítláb, úgy hogy az ütés felmegy végig?)

A flat cipő azért kell mert a mostani cipők nagy része _majdnem lehetetlenné_ teszi a normális technikát, mert sarokbeleverésre kényszerít.

Szóval nem a cipő a lényeg hanem a természetes technika.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.04.02. 12:29:19

@WITCH: szerintem a sarok nem odaverés nem természetes-technika, hanem egy teljesen más futó-módszer. a futóblogon volt egy videó régebben vmelyik kommentben, ahol Radclife lépéseit elemzik, na ő pont úgy futott, ahogy itt le van írva, a sarka szinte nem érte a földet, mint a sprintereké.

laciii79 2010.04.02. 13:40:11

@rrroka: A helyzet az, hogy a váltást cipőcsere nélkül oldottam meg. Szerencsére a jelenlegi cipőm nem durván sarokcsillapítós, így ebben is ment. Persze keresem a flat cipőket, mégis csak abban lenne az igazi, de mivel az ára nem mindegy, így még nincs, de figyelem az akciókat, és majd lesz. :-)
Egyébként a beleülős térdrogyasztás nagyon fontos, mert sokkal jobban adja magát, hogy ne sarokra, hanem féltalpra érkezz. Így -legalábbis magamon ezt figyeltem meg - az elején, mikor még tudatosan a féltalpas talajfogást figyeled, akkor ez sokkal könnyedebben sikerül, ha inkább a megfelelő rogyasztást tartod szem előtt. Megfelelő rogyasztás mellett a sarokra érkezés már kifejezetten természetellenes az ún. hagyományos cipőben is.
Azért csak jó lenne, ha ez a newton cipő kapható lenne már itthon is...

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.04.02. 13:59:22

@rrroka:

Lehet hogy nem ördögtől való a sarokra érkezés, ellenben sérülést okoz.

Lehet hogy van aki ezt nem veszi észre, mert olyan atom módon megerősítette magát hogy simán lefut sarokodaveréssel is 150 kilit egyszerre, de ez ritka.

Másrészt valószínűleg annak ellenére hogy 'kibírja' neki is jobbat tenne ha nem terhelne magát feleslegesen.

Ez kb. olyan mint amikor a futók 0,00001 százalékáról beszélünk, akik erős dohányosként is tudnak futni 3 perceseket hosszabb távon is. Attól még hogy ez így van, a dohányzás még nem lesz kevésbé értelmetlen dolog számukra sem. Bár tudtommal a Magyar Ironman finisherek egészen pontosan 0 %-a dohányzik a szervezők szerint ;)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.04.02. 16:47:05

@WITCH: kíváncsi lennék hogy az a tag, aki most átszeli európát minden nap maratont futva legalább, milyen technikával fut.

Muq 2010.04.09. 09:34:20

@laciii79: Sziasztok! Ma láttam, hogy erről a blogról is jönnek át hozzám! A cipők legnagyobb baja, hogy a talpadon lévő kb. 200.000 érzőideg nem tud azonnal szólni neked, hogy "Öreg! Odavartad a sarkad!", mivel nem érzed a talpadon a verődést, attól még uganúgy a súlyod háromszorosával ütöd a sarkad, ami közvetít a térd felé a sípcsonton keresztül, tompítás nélkül! Az izületekben nincsenek idegek, magyarul csak akkor érzed őket, akkor fájnak, ha már megsérültek! Ha mezítláb is fut az ember néha,akkor rájön hamar a helyes mozgásra és ezt kell nagyon vékony talpú, sarkú cipőben folytatni! A másik nagy probléma még a lépésszám alacsonysága, mert ilyenkor nagyokat mozog fel, le a súlypontunk , míg gyors(180 körüli) lépésszámnál olyan gyorsan pörög a láb, hogy szinte meg sem mozdul a fej. Régen mondták, hogy Jesse Owens fejére egy poharat is rakhattak volna tele vízzel, nem löttyent volna ki a 100-es futásán! (Berlin 1936)
www.youtube.com/watch?v=K1XclGwJY8s&feature=related

laciii79 2010.04.09. 14:19:09

@Muq: Jó, hogy írod ezt a lépésszám dolgot, nekem a Pirie módszerben leírtakkal kapcsolatban az megy legnehezebben, hogy 3-5 legyen a lépésszám/sec. Igyekszem, de legjobb esetben kettő fél..., no, ezen (is) van még mit csiszolnom...
süti beállítások módosítása