vitaminok

2010.03.10. 23:21

Mostanában döbbentem rá újra (ahogy kicsit kihagytam a vitaminozást) hogy mennyire fontosak a vitaminok.

Érdemes sok gyümölcsöt enni persze, ezt mindenki tudja a triatlonos világban.

(Mondjuk én vegetáriánus vagyok, de persze sokan nem azok.)

Azt viszont észrevettem hogy a tratlonosok sokkal több gyümölcsöt, zöldséget, rostgazdag kaját esznek mint az átlag és szerintem 'junkfood'-ot (meki, burgerking) nagyon kevesen esznek életvitel szerűen - lehet hogy helyesebb a "'senki" kifejezés.  (+az már nem is annyira meglepő, hogy a nagyatádi ironman-ek között NULLA dohányzó van).

Szóval az biztos, hogy nem nagyon lehet találkozni olyan tratlonossal aki a kajálását úgy lőtte volna be hogy a legnagyobb részt épp a húsevés domináljon a szénhidrát/gyümölcs/zöldség kárára. Konkrétan egyet sem ismerek.

Olyan ellenpéldát viszont találunk, aki vegetáriánus volt és 6x nyert hawaii-n - Dave Scott. (Gyakorlatilag az összes győzelmét vegaként aratta)

Ezt mind csak zárójelben jegyeztem meg....

Nem is erről akartam beszélni, hanem arról hogy a vitaminok nagyon fontosak, még a rendszeres gyümölcsevés mellett is. Érdemes rendszeresen multivitaminozni, néha hihetetlen életerőt ad, főleg ha valamelyik elemből (pl. króm, vagy bármi) pont hiányod van.

Bár ezekben a mostani multivitaminokban eléggé minimális a dózis sajnos. C vitamindól pl röhelyes 'mennyiségek' vannak benne, de sok más vitaminból is...

A lényeg az hogy szerintem mindenképpen kell vitaminozni az egészség érdekében, triatlonosokra pedig ez többszörösen igaz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://witch-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr821830190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloom77 2010.03.11. 17:41:49

Akkor nincs konkrét vitamin tipped, melyiket érdemes megvenni? Azt hallottam, hogy a hosszútávfutók egy bizonyos "Green Magma" természetes energetizálót használják.

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.03.12. 00:42:11

Én leszek az első dohányzó Ironman?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.12. 06:02:15

@Bloom77: szerintem vegyél bármit, amit a pénztárcád megenged és sok cucc van benne. mi a Drogerie Marktban szoktuk venni a saját márkás multivitaminját, pont annyi van benne mindenből, mint a béresben és pont felébe kerül...

@Vasapu: hajrá füstölgők! én sokáig bagóztam, de sosem éreztem hátrányát a futásra nézve, sőt a legjobb félmaratonomat is aktív cigizőként futottam.
ettől függetlenül a cigit abba kell hagyni, már csak anyagi megfontolásból is.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.12. 12:09:48

@Bloom77:

pl. dr. Lenkei ...

www.drlenkei.hu

A Magyar nemzeti vízilabda válogatott csapatkapitánya is ezt használja...

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.12. 12:26:08

@Vasapu:

Szerintem te is le fogod rakni, mert így full értelmetlen.

Ha lerakod az kb annyit jelent minimum mint ha min. 30%-a többet edzenél

Ha cigisként mész (ami eleve egy nonszensz dolog) az olyan, mint ha karbon bringád lenne, és egy 40 kilós kuvasz kutyát vinnél a hátizsákodban ami kaparja is a hátadat..

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.12. 13:08:19

@WITCH: hú,a lenkeit inkább ne! gondolom hallottátok, h beperlték, betiltották, sőt egy időre az összes boltja be is zárt. nekem nagyon gyanus, és nagyon vszínű, hogy kamu.

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.03.12. 18:26:51

@WITCH:
Szerintem is le fogom rakni nemsokára.
A hasonlatod gyilkos:-))))

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.12. 22:34:20

@rrroka:

Nem kamu, a világ legjobb minőségű vitamingyárának a cucccait (nulab - www.nulabinc.com/) forgalmazzák. Vannak nem nulabosok is a kínálatban, de az is elég nagy gyár.

Nem akarok belemenni a részletekbe, mert unalmas, de tulajdonképpen a gyógyszerlobbi verte át az egész ügyet.

Pl. olyan dolgokon ment a per, hogy a vásárlók személyesen (önként) megadott véleménye (pl ha azt mondod hogy sokkal energikusabb lett valaki tőle) az tekinthető e a cég saját reklámnyilatkozatának.

Szerintem nem, és magyarország szégyene az ítélet. Minőségi cuccokat (vagy inkább csúcsminőségűeket) forgalmaznak.

Inkább azokat kellett volna büntetni akik az Il ferro-t, a scienet-rt, meg a maumag-ot, meg az olajszőkítést csinálták.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.12. 22:41:06

@rrroka:

Magyarország tele van olyan emberekkel akik scienes vásárlói klubban voltak, az autójukon még szinte ott van az il ferro matrica, és egyben volt maumag kisrészvényesek.. illetve a feleségük most is veszi a 'turbo diéta' csomagokat, és (most a mondok egy - szerintem - kamu, és nonszensz pártot:) a jobbikra szavaznak.

Ilyen fokú önszopatásuk mellett a tömegeknek szerinted képesek normális értékítéletre, amikor még te is azt mondod a Lenkeis vitaminokról... amit mondtál?

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.13. 10:09:43

Bocsi azoktól akiket ez érzékenyen érintett, és lehet hogy erős a megfogalmazás, de kicsit ilyen passzban vagyok a közállapotok miatt.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.13. 12:23:23

@WITCH: szerintem igazad van ebben, én is mindig azon szörnyülködöm, hogy akiknek a Győzike-só, Benkő faszhuszár nősül meg hasonló az igénye, az hogy tudna bármit is felfogni abból ami az országban van. rettenetes.
ennek ellenére nekem a lenkei gyanús, bár nem néztem utána mi folyt ott, annyit tudok, hogy többszörös vitamindózisok voltak a szereiben, az meg vízben oldódókban sem túl jó, zsírban oldódóknál meg kifejezetten veszélyes.
de ezt majd egyszer megbeszéljük, nem futunk vmikor együtt? mostanában kellene 20 körülieket tolni, de egyedül nagyon nincs kedvem, Lemúr Mikinek meg kedden született meg a kislánya szóval van fontosabb dolga is...

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.13. 14:02:37

@rrroka:

Mostanában csak 4-5 kiliket megyek, de azt vízben. :)

Most még lenyomok egy pár alkalmat úszásból, és utána futok is majd. Akár futhatunk is, de ez elég nagy szervezést igényel, a másik 2 IM-el sem jött össze soha, sajnos!

ui: Győzike-vel kapcsolatban nem értünk egyet, mert mint PR-os, azt kell mondjam, nagyon komoly munka van a Győzike mögött, és elég jól nyomja - a cél a nézettség, és ezt hozza.

Ami szerintem a televíziózás valódi alja, az a CSI, és a hasonló agymosó, béna, felháborító sorozatok, és a beszélgetőműsorok aljas szereplőbeszervezési módszerei.

Nem a Győzike.

Ezt szakmailag hozzá kellett tennem.

Amúgy én inkább arra világítanék rá, hogy az országban van az a réteg (elég nagy számú emberrel) amely MEGLEPŐ MÓDON, egyes politikai szereplőkért konkrétan rajong.

A nélkül hogy szót ejtenék minden oldalról (mert erre nincs most időm), finoman jelezném hogy az (egyébként semmilyen szempontból nem jobboldali) 'jobboldal' karizmatikus vezetője Orbán Viktor elég nagy népszerűségnek örvend - egy elég nagy körben.

Azért róla beszélek, mert most ő testesíti meg számomra a baumag/il ferro/stb.. gondolatkísérletek új irányvonalát.

Azt kell hogy mondjam, ismerem a politikai szereplők valós céljait, és motivációját. (A valóság azonban az embereket sokszor nem igazán érdekli, maximum feljajdulnak amikor később rendszeresen jól 'pofántörli' őket a valóság... )

VISZONT, visszatérve rá, ha tudnák azt, hogy Ő valójában mit akar, és mit gondol az egészről, valószínűleg a rajongói sugárban hánynának.

Hozzáteszem: TELJESEN FÜGGETLEN vagyok.

Ezzel a Lenkei-s dologgal megy úgy vagyok, mint a tömegmédiával úgy globálisan, képmutatónak tartom az egész procedúrát.

Egy párhuzam:

Amit ma (az anglo-amerikai 'értékrend' szerint) nem szabad:

Akt.

Milliós felháborodás kíséri ha egy énekesnő kirakja a fél mellét egy előadáson, és nemzetközi botrányt kavar.

Szex

Ha nyílt szexjelenet (vagy csak túlzott meztelenség) van egy filmben, az világraszóló botrányt kavar, sok esetben.

Amit szabad: (az usa szerint)

Nyugodtan lehet több tízezer iraki civilt megölni (nem filmen - a valóságban), (gyerekeket, anyákat is) egy 'igazságos háború' keretében bocsánatkérés nélkül, és ezt lehet sikerként kommunikálni a médiában.

Igaz a tömeges kínzásokért már bocsánatot kértek egyszer.

Amit szintén szabad:

Gyilkosságok, tömeges, részletes megjelenítése délutáni TV műsorokban, sorozatokban.

Ugyanezekben a szex szigorúan tiltott.

A kérdésem az lenne, hogy egy fiatalra vajon melyik van károsabb hatással?

- Ha a gyilkosságokat egy fajta elfogadható, szükséges, neadj' ist*n szórakoztató kis dolgokként tálalják neki

- Vagy ha a meztelen test képi megjelenítésével találkozik

A kérdés költői:

Vajon melyik veszélyesebb egy fejlődésben lévő gyerekre?

Ez a hozzászólás most már túl hosszú, nem akarom bonyolítani, de a lényeg az hogy igen, sokszor radikálisan különbözik az újságírók véleménye a civilekétől, és ez sokszor az információtöbbletből is adódik egyébként.

Én pl. ezereszer veszélyesebbnek tartom azt, amikor a 30-as telefonáló anyuka mögött a gyerek biztonsági öv nélkül viháncol, és örömködnek, ahhoz képest, amikor valaki Ironmant csinál, vagy kaszkadőrködik, kontrollárt körülmények között.

Miért?

Mert ha az asszonyka a bekötetlen gyereket szállítva egyszer is elbambul, és csak 30-40 km/h-s sebességgel (lépésben) megy bele egy szimplán 50-el közlekedő másikba, a gyerek garantáltan fejjel kiviszi a szélvédőt és méterekre fog fejest ugrani az úttestbe.

Megszoktam azt hogy a mostani időszak fejre van állítva többszörösen is, de néha kicsit _zavar_.

zárjuk le, csak felidegesít 8D

Bloom77 2010.03.13. 17:41:13

Húh...ez tényleg felhúzott....:))))))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.14. 12:13:51

@WITCH: győzikével nem értünk egyet. ha már ilyen jó PRt tudnak csinálni, csinálhatnák vmi hasznosra is. ez így siralmas és borzalmas, és nagyon elkeserítő, hogy az emberek zabálják.
akkor már inkább a CSI, már ha nem dokumentumfilmnek fogja fel az ember... én dolgoztam laborban, konkrétan DNS-sel, és tudom, h nem 3 perc amíg kijön az eredmény. :)
a többi az stimt.
néha tényleg elkeserít, hogy mi folyik a médiában, mennyire hülyére vagyunk véve. a politikusok dettó. a legrosszabb, hogy mindenki tudja, hogy a politikusok átvernek minket, de hagyjuk.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.14. 13:46:26

@rrroka:

Győzikét konkrétan tanítják egyes kommunikációs szakokon - egyetemi képzésben.

Egy országnak olyan politikusai vannak, és olyan a médiája, amilyen az adott társadalom.

Magyarul, nézd meg milyen a média és a politika - olyan a társadalmunk is.

Hidd el,ha tömeges igény lenne saját gyártású, igényesebb műsorokra a nézők részéről - ráállna a tv.

De amíg egy gagyi 15 éves hollywoodi film viszi a ézettséget bármikor szinte bármi ellen, addig ez van.

Ha az emberek 2 lépcsővel magasabban állnának, nem lenne (vagy tizedére szorulna vissza):

- Verekedős,anyázós beszélgetőműsorok
- Értelmetlen nyereményjátékok
- TV shopos megjelenések 90%-a
- ezer éves hollywoodi filmek
- igénytelen erőszakos sorozatok
- érzelmi, életviteli problémák, és ingerszegény életmód miatt nézett sorozatok

+ nem lenne életképes a bulvár média huzug része.

Nem tudod megfigyelted e hogy mennyire eltűntek a relatíve azért sokkal igényesebb műsorok, pl frei, friderikusz, stb

Az ok drámai, amíg ezek min. 5x annyiba kerülnek mint egy sima film levetítése, és ha az emberek kb 21x látták akkor is újra megnézik, és jobb a film nézettsége - piaci alapon ezek a típusú műsorok eltűnnek.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.14. 13:53:42

@rrroka:

Az amerikai fbi-os, +'mittudom énmis' SOROZATOK kő kemény AGYMOSÁSOK, burkoltan vagy nyíltan WTC-s, iraki, katonapolitikai vélemény formálási eszközök, és negatív viselkedésmintákat propagáló agymosások.

kb 99%-ban...

A legjobban akkor hat rád ha úgy nézed mint egy filmet, amit tudatosan elválasztasz a valóságtól. Ugyanis nem fog menni...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.14. 18:11:32

@WITCH: attól, h tanítják, még szar. mintha a szakácsoknak azt tanítanák hogy kell mcdonalds hambit meg krtuplit csinálni, mert azt zabálja a nép nagy mennyiségben.
én nem tartom magam értelmiséginek, sem sokkal okosabbnak az átlagnál, ezért nem értem, h nálam okosabb emberek mit zabálnak a barátok köztön.
egyébként a freu és fridi is ki***t hatásvadász volt, szerintem győzinél nem értek sokkal többet. bár tényleg igényesebb volt, de hát attól még csak egy keményebb darab a híg fos tengerén...
legutóbb ami érdekes volt az a szempont az m1-en. sok mindent bemutattak pro és kontra. elég hamar el is tűnt a műsorról. vagy a dob+basszus, az is király volt.

ennek az FBIos sorozatos témának olyan összeesküvés elmélet szaga van kicsit így, ahogy meséled. :)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.16. 01:56:33

@rrroka:

"ennek az FBIos sorozatos témának olyan összeesküvés elmélet szaga van kicsit így, ahogy meséled. :)"

Nem jó szót használtál rá. Pontosan fogalmazva:

Propaganda

laciii79 2010.03.16. 17:32:33

@WITCH: Érdekes kérdés, sokan és sokat vitatkoznak arról, hogy azért vannak gagyi műsorok a tv-ben, mert csak ez az a színvonal, amire igény van, többre nincs, vagy azért butul a társadalom és igénytelenedik el tévénézési szempontból(is), mert csak sz*rt kap. Nem értünk egyet. Szerintem mediatizált társadalomban élünk; úgy gondolom, hogy felülről jön a butítás, a hülyítés a politikai elit részéről (és ebben sajnos konszenzus van - minél hülyébb az átlag polgár annál jobb nekik), az egyház részéről, a media "csinálók" részéről. Az emberek úgyis nézik a tv-t - többet, mint kéne - ha meg nézik, akkor leginkább azt, amit az országos csatornák, leginkább a két nagy kereskedelmi ad, az meg lássuk be, szinte ugyanaz a silány cucc....
Az viszont igaz, hogy bármiféle pozitív előremozdulás - tudatosabb életszemlélet - az egyén szintjén tud elindulni. És el is indult szerintem. Egyre többen látják be, hogy hülyítve vannak. Na, de mindegy, ez elég messze vezet.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.03.16. 20:47:35

@laciii79:

Amiket leírtál, az kb. az hogy...

"Hierarchikus társadalom csak a tudatlanság talaján maradhat fenn"

Ez annyira magától értetődő, hogy axióma.

laciii79 2010.03.16. 23:31:53

@WITCH: Tán mégsem annyira magától értetődő, ha te pl. az ellenkezőjét gondolod annak, amit én, legalábbis abban a tekintetben, hogy miért gagyi a mainstream media.
A lényeg, a tudatos gondolkodás nem is olyan soká' eléri a kritikus tömeget és átbillen. Hajrá! :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.17. 08:00:23

@laciii79: hát, lehet, h cinikus vagyok, de a mai tiniket elnézve, nem hiszem, hogy hamar átbillenne... :/

@WITCH: egyébként van olyan ország ahol nem hierarchikus társadalom? és működik?
süti beállítások módosítása